Kochani, wreszcie mam chwilę na dodanie czegoś nowego na bloga. Tym razem jeden z tych naprawdę genialnych posiłków 🙂 Kakaowy omlet z fasolą. Nie dość, że smaczny, to jeszcze pomocny podczas redukcji masy ciała 🙂 Ten omlet ma prawie 40g białka w porcji, a jego przygotowanie zajęło mi dosłownie 7 minut. Nie wiem jak Wy, ale ja kocham takie proste i odżywcze posiłki. Gwarantuję, że jeśli zjecie go w ramach śniadania, będziecie syci spokojnie przez następne 3-4 godziny. Taki omlet rekomenduję także osobom z zaburzeniami glikemii. Zapraszam! 🙂


Kakaowy omlet z fasolą – składniki (1 porcja):
- 2 jajka,
- 125g czerwonej fasoli z puszki (masa netto; czyli 1/2 puszki jeśli kupujecie fasolę w lidlu;)),
- 1/2 dojrzałego banana (musi być dojrzały, bo to on odpowiada za słodkość omletu),
- płaska łyżka kakao 100%,
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- skyr naturalny, 100g,
- kilka malinek,
- listki mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania

Zblenduj ze sobą banana, jajka, odsączoną fasolę i kakao. Masę wylej na natłuszczoną oliwą i rozgrzaną patelnię. Omlet smaż z obu stron. Na koniec udekoruj go skyrem i malinami.

Omlet to:
około 505 kcal
białko: 37,3g
węglowodany: 59,4g
tłuszcz: 16,6g
błonnik pokarmowy: 16,6g
ładunek glikemiczny: 17,7 (IG =41,2)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂