Tym razem mam przepis idealny dla tych, którzy niestety albo nie tolerują, albo mają alergię na gluten. Przypominam, że jest to białko występujące w pszenicy i jej odmianach, a także życie i jęczmieniu. Kilka słów na temat glutenu możecie przeczytać tutaj. Placuszki bezglutenowe na kefirze z powodzeniem zastąpią ich klasyczny odpowiednik z wykorzystaniem tradycyjnej mąki. Tym razem użyłam mąkę jaglaną, aby nawet osoby, które nie mogą uwzględnić w swojej diecie glutenu, mogły cieszyć się takim pysznym śniadankiem w postaci placuszków. Oczywiście są idealne dla maluszków. Polecam! 🙂

Placuszki bezglutenowe na kefirze – składniki (na 30 sztuk):
- 150g mąki jaglanej,
- kefir, 400g,
- 2 jajka,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia (około 4 łyżki).
Sposób przygotowania
Najpierw wlewam do miski kefir.
Następnie dodaję mąkę, cynamon oraz wbijam jajka.
Całość miksuję na gładkie ciasto.
Na płaskiej patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju kokosowego i rozprowadzam go pędzelkiem na całej powierzchni patelni.
Za pomocą chochelki wylewam ciasto na patelnię i smażę pankejki z obu stron do zarumienienia.
Gotowe pankejki podajemy z ulubionymi dodatkami, np. masłem orzechowym i świeżymi owocami.
Smacznego! 🙂
1 PLACUSZEK BEZ DODATKÓW TO:
około 42kcal
Białko: 1,4g
Węglowodany: 4,4g
Tłuszcz: 2,1g
Błonnik pokarmowy: 0,1g
Ładunek glikemiczny: 1,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂