Różnego rodzaju placuszki goszczą w mojej kuchni bardzo często. A to dlatego, że moje kochane dzieciaczki uwielbiają się nimi zajadać. Lubimy placuszki zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Tym razem mam dla Was ekspresowy i prosty przepis na dwuskładnikowe placuszki orzechowe. Zawsze się udają! Robiłam je już z klasycznym masłem z orzeszków arachidowych, ale także z masłem z migdałów. Są pyszne! Polecam jako coś fajnego “na szybko”. Możemy podać je z jogurtem, owocami, albo zjeść solo. Zapraszam do przepisu! 🙂
Dwuskładnikowe placuszki orzechowe – składniki (16 sztuk):
- 2 średnie jajka od szczęśliwej kurki (tutaj znajdziesz 11 powodów, dlaczego warto jeść jaja),
- 2 łyżki masła orzechowego 100%.
Sposób przygotowania
Zrobienie tych placuszków jest naprawdę bardzo łatwe. Jeśli macie w domu dzieciaczki, to możecie wspólnie z nimi je przygotować. Wystarczy nam ręczny blender, kilka minut i placuszki będą gotowe! 🙂
Najpierw zblenduj ze sobą jajka i masło orzechowe. Powstała masa musi być aksamitnie gładka. Następnie gotowe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną i suchą patelnię. Smaż placuszki bardzo krótko z obu stron do zarumienienia. Z przepisu wychodzi 16 małych placuszków.
16 PLACUSZKÓW, TO:
około 378 kcal
Białko: 22,1 g
Węglowodany: 9,3 g
Tłuszcz: 29,4 g
Błonnik pokarmowy: 3,2 g
Ładunek glikemiczny: 3,4
Spróbuj także:
- placuszki gruszkowe z serka wiejskiego,
- placuszki cukiniowe z tymiankiem,
- racuszki gryczane z jabłkiem,
- placuszki bananowe z sezamem i rodzynkami.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Takie proste a takie smaczne 😋 dodałam cynamon😉
super! 🙂