Dwuskładnikowe placuszki orzechowe

139

Różnego rodzaju placuszki goszczą w mojej kuchni bardzo często. A to dlatego, że moje kochane dzieciaczki uwielbiają się nimi zajadać. Lubimy placuszki zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Tym razem mam dla Was ekspresowy i prosty przepis na dwuskładnikowe placuszki orzechowe. Zawsze się udają! Robiłam je już z klasycznym masłem z orzeszków arachidowych, ale także z masłem z migdałów. Są pyszne! Polecam jako coś fajnego „na szybko”. Możemy podać je z jogurtem, owocami, albo zjeść solo. Zapraszam do przepisu! 🙂

Dwuskładnikowe placuszki orzechowe – składniki (16 sztuk):

  • 2 średnie jajka od szczęśliwej kurki,
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%.
dwuskładnikowe placuszki orzechowe

Sposób przygotowania

Zrobienie tych placuszków jest naprawdę bardzo łatwe. Jeśli macie w domu dzieciaczki, to możecie wspólnie z nimi je przygotować. Wystarczy nam ręczny blender, kilka minut i placuszki będą gotowe! 🙂
Najpierw zblenduj ze sobą jajka i masło orzechowe. Powstała masa musi być aksamitnie gładka 🙂 Gotowe ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną i suchą patelnię. Smaż placuszki bardzo krótko z obu stron do zarumienienia. Z przepisu wychodzi 16 małych placuszków.

16 PLACUSZKÓW, TO:
około 378kcal
Białko: 22,1g
Węglowodany: 9,3g
Tłuszcz: 29,4g
Błonnik pokarmowy: 3,2

Ładunek glikemiczny: 3,4

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close