Przed Wami jedna z opcji przygotowania sałatki meksykańskiej, takiej na raz, dwa, trzy! 🙂 W Internecie można znaleźć jej różne wersje, czy to z kurczakiem, czy to z jajkiem. W mojej sałatce tych składników nie ma, ale dzięki temu robi się ją błyskawicznie! Dodatkowo, sos do sałatki jest tak lekki, jak tylko się dało. Polecam, bo to naprawdę pyszna i ekspresowa w przygotowaniu sałatka i nie bez powodu nosi nazwę sałatka meksykańska w 5 minut! 🙂
Sałatka meksykańska w 5 minut! – składniki (4 porcje):
- fasola czerwona konserwowa, 220g (masa po odsączeniu),
- kukurydza konserwowa, 140g (masa po odsączeniu),
- 1 por,
- 1 czerwona papryka,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 6 ogórków konserwowych,
- ser żółty w kostce, np. Gouda, 80g,
- szczypiorek do dekoracji.
Sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka majonezu,
- 1 łyżeczka ketchupu,
- sól, pieprz, ostra papryka.
Sposób przygotowania
Najpierw dokładnie przepłukujemy fasolę i kukurydzę.
Następnie paprykę, ogórki, żółty ser i cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Pora kroimy w plasterki ale tylko zieloną część.
Siekamy także szczypiorek, którym dekorujemy sałatkę przed podaniem.
Później składniki na sos mieszamy dokładnie w miseczce.
Na koniec wszystkie składniki mieszamy wraz z sosem w większym naczyniu.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 238kcal
Białko: 12,9g
Węglowodany: 27,6g
Tłuszcz: 9,4g
Błonnik pokarmowy: 6,8g
Ładunek glikemiczny: 7,4
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Takie sałatki lubię, proste i smaczne 🙂 i nie ma za dużo krojenia o! 🙂
Zgadzam się! 🙂