Pieczone ziemniaczki to wspaniały dodatek do dań obiadowych, choć mogą z powodzeniem także służyć za osobne danie. Wtedy warto konsumować je z pysznym sosem, np. koperkowym, czy czosnkowym.

Pieczone ziemniaczki mogą także spokojnie być podawane najmłodszym. Akurat te z mojego przepisu mają bardzo delikatny smak, myślę, że Waszym dzieciom także zasmakują.
Pieczone ziemniaczki – w jaki sposób je przyrządzić
Potrzebujesz:
- 500-700g ziemniaczków (lepiej mniejszych),
- 2 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka roztopionego masła klarowanego,
- mała szczypta soli,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka tymianku.
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
- Ziemniaczki obierz, umyj i osusz.
- Następnie pokrój ziemniaczki w ćwiartki.
- W miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą masło, oliwę oraz przyprawy.
- Wrzuć ziemniaczki do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i dodaj do nich oliwę z przyprawami.
- Bardzo dokładnie wymieszaj ziemniaczki z oliwą i przyprawami, tak aby były doprawione z każdej strony. Dzięki temu będą bardzo aromatyczne.
- Naczynie z ziemniaczkami włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ziemniaczki przez 40-50min. Ważne, aby w tym czasie mniej więcej co 10-15min wymieszać ziemniaczki łyżką aby zmieniły swoje położenie.
Może skusisz się także na inne propozycje obiadowe, sprawdź:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂