Placuszki to jedna z fajniejszych propozycji żywieniowych dla najmłodszych. Taka forma podania jest wygodna dla małych rączek. Poza tym, w takich placuszkach możemy ukryć niemalże każde warzywo, nawet takie, które zwykle nie jest jedzone przez nasze dzieci. Tym razem mam dla Was przepis na pyszne placuszki cukiniowe z tymiankiem. Ja dodałam do nich tym razem także tarty ser grana padano. Wyszły naprawdę super! Możemy zajadać je solo albo w towarzystwie jogurtu naturalnego, czy domowego sosu czosnkowego, albo koperkowego. Polecam dla małych i dla dużych 🙂
Placuszki cukiniowe z tymiankiem – składniki (15 sztuk):
- 150g mąki (ja użyłam pół na pół owsianą i orkiszową),
- 1 duża cukinia, około 450g,
- 2 jajka,
- 50ml mleka 2% lub napoju roślinnego,
- 2 łyżki suszonego tymianku,
- 2 łyżki tartego sera grana padano (opcjonalnie, ja dodałam dla podkręcenia smaku),
- szczypta soli i pieprzu,
- masło klarowane, około 2 łyżki (do smażenia placuszków).
Sposób przygotowania
Najpierw myję i osuszam cukinię, odkrawam końce i ścieram warzywo na tarce o grubych oczkach.
Solę i odstawiam na około 10-15 minut aby puściła sok.
W tym czasie wsypuję do drugiej miski mąkę i wbijam jajka. Dodaję także mleko.
Dokładnie mieszam ciasto.
Na koniec dodaję odsączoną cukinię oraz tarty ser i wszystko mieszam z tymiankiem. Doprawiam ciasto także solą i pieprzem.
Rozgrzewam patelnię delikatnie wysmarowaną masłem klarowanym.
Nakładam ciasto łyżką i smażę placuszki z dwóch stron na rumiany kolor.
Gotowe placuszki odkładam na talerz z ręcznikiem kuchennym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
około 73 kcal
Białko: 3,2g
Węglowodany: 7,7g
Tłuszcz: 3,3g
Błonnik pokarmowy: 1g
Ładunek glikemiczny: 1,8
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂