Racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem

89

Tym razem przepis tak bardzo kojarzony z jesienią – racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem. Danie idealne dla całej rodziny, bo zapewne najmłodsi także będą zadowoleni z takiego posiłku. Użycie mąki gryczanej sprawia, że te racuszki mogą zagościć także w menu osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Ja, jako mama dietetyk, serdecznie zachęcam i namawiam wszystkich rodziców na takie zdrowsze modyfikacje ulubionych posiłków dzieci. Niestety najczęściej używanym rodzajem mąki w wielu domach jest nadal mąka pszenna, a ta nie wnosi niczego dobrego do naszego organizmu, a wręcz przeciwnie, fatalnie wpływa na naszą gospodarkę cukrowo-insulinową. Warto zatem przestawiać się na inne rodzaje mąk, a jest ich naprawdę sporo… 🙂 Dziś przepis na racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem, które na pewno skradną Wasze serca 🙂

Racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem
Racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem

Co warto wiedzieć o cynamonie?

  • reguluje poziom cukru we krwi,
  • poprawia wrażliwość tkanek na insulinę,
  • zmniejsza nadmierne wydzielanie insuliny i poprawia metabolizm cukrów,
  • bardzo ważne jest to, aby używać prawdziwego cynamonu cejlońskiego, gdyż cynamonowiec wonny (najczęstsza forma cynamonu, którą można dostać w popularnych sklepach) może uszkodzić wątrobę,
  • dziennie dopuszcza się spożycie do 2 gramów cynamonu.

Jakie korzyści niesie ze sobą użycie mąki gryczanej do przygotowania takich racuszków?

Mąka gryczana powstaje poprzez zmielenie nasion gryki. Ten rodzaj kaszy cechuje bardzo bogaty skład, zwłaszcza jeśli chodzi o zawartość białka roślinnego (14g/100g produktu). Ponadto, znajdziemy w niej spore ilości magnezu, potasu, sodu, miedzi, wapnia, selenu i witamin z grupy B. Ze względu na dużą zawartość błonnika idealnie sprawdzi się u osób cierpiących na zaparcia. Nie zawiera glutenu, zatem z powodzeniem może znaleźć się również w menu osób z celiakią. Warto wiedzieć, że jej indeks glikemiczny wynosi 40, co oznacza, że po jej spożyciu nie następują nagłe skoki poziomu glukozy we krwi. Mąka gryczana polecana jest także osobom z insulinoopornością i diabetykom.

Racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem – składniki (16 sztuk):

  • 200g mąki gryczanej,
  • 1,5 szklanki mleka 2%,
  • 1 jabłko,
  • płaska łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • 1/2 dojrzałego banana,
  • 2 łyżki masła klarowanego (do smażenia racuszków).
Racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem

Sposób przygotowania

Najpierw blendujemy ze sobą mleko, banana oraz jajko. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy ze sobą mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną. Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoc w drobną kostkę. Później do naczynia z suchymi składnikami wlewamy masę mleczną i całość miksujemy, aby powstało ciasto bez grudek. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy za pomocą chochelki na natłuszczoną masłem klarowanym patelnię i smażymy racuszki partiami z obu stron. Ja nakładałam po cztery racuszki. Gotowe racuszki możemy podawać np. z jogurtem greckim i masłem orzechowym.

Smacznego! 🙂

Racuszki gryczane z jabłkiem i cynamonem

JEDEN RACUSZEK BEZ DODATKÓW, TO:
około 83kcal
Białko: 2,7g
Węglowodany: 12,4g
Tłuszcz: 3,0g
Błonnik pokarmowy: 1,7g
Ładunek glikemiczny: 5,0

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close