Bananowe placuszki z sezamem i rodzynkami to przepyszna propozycja śniadaniowa dla całej rodziny. Polecam wypróbować w leniwe weekendy, bo wtedy smakują jeszcze lepiej 🙂 Na pewno wszyscy domownicy będą zachwyceni, a szczególnie Ci najmłodsi. Z podanego przepisu wychodzi bardzo dużo placuszków. Najadła się nimi cała moja rodzinka, czyli mąż, córcia, ja. Także półroczny, jeszcze bezzębny Antoś spróbował odrobinę 🙂 Serdecznie polecamy te pyszne i pulchniutkie placuszki 🙂

Bananowe placuszki z sezamem i rodzynkami – składniki (40 sztuk):
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,
- 3 łyżki kefiru,
- 2 dojrzałe banany,
- 2 jajka,
- łyżeczka cynamonu cejlońskiego,
- garść rodzynek niesiarkowanych,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 4 łyżki nasion białego sezamu,
- szczypta soli,
- około 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia placuszków, ja użyłam oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania
Najpierw oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną masę.
Następnie do miski z żółtkami dodajemy banany, kefir, mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną. Wszystko blendujemy na gładkie ciasto. Ja użyłam do tego blendera ręcznego.
Na koniec dodajemy do ciasta ubite białka oraz rodzynki i sezam. Wszystko mieszamy łyżką.
Powinniśmy otrzymać fajną, puchową konsystencję ciasta 🙂
Gotowe ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną i delikatnie wysmarowaną olejem rzepakowym patelnię. Smażymy krótko z dwóch stron na rumiany kolor.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PLACUSZKA:
około 30 kcal
Białko: 1,0 g
Węglowodany: 4,5 g
Tłuszcz: 1,0 g
Błonnik pokarmowy: 0,5 g
Ładunek glikemiczny: 3,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂