Kokosowa chmurka – ciasto o niskim ŁG to chyba mój kolejny deserowy hit. Oczywiście nie zawiera cukru i słodzików. Słodycz zawdzięcza tylko kawałkowi banana. Jest delikatne, puszyste, o smaku kokosa. Do tego kilka świeżych malin, które nadały mu lekko kwaśnego posmaku. Jak dla mnie wyśmienite połączenie! Serdecznie zachęcam do wypróbowania tego ciasta, bo jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu. Wszystkie składniki razem miksujemy, przelewamy ciasto do foremki, pieczemy i gotowe. Później już tylko rozkoszujemy się tym kokosowym smakiem 🙂 A co najważniejsze! Porcja tego wypieku ma niski ładunek glikemiczny, a to oznacza, że z powodzeniem może pojawić się w menu osób z zaburzoną gospodarką cukrową i insulinoopornością 🙂 Polecam także najmłodszym.
Składniki (foremka 19x17cm; 6 porcji):
- 2 jajka (przeczytaj więcej na ich temat),
- 200g gęstego mleczka kokosowego z puszki (tylko gęsta część mleczka),
- 1 opakowanie (40g) budyniu śmietankowego bez cukru (tylko proszek),
- 3 krople aromatu migdałowego,
- 400g jogurtu greckiego,
- ½ dojrzałego banana,
- garść świeżych malin (mrożone także mogą być),
- łyżka wiórków kokosowych niesiarkowanych do dekoracji.
Sposób przygotowania
Najpierw banana zblenduj na gładki mus.
Następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj wszystko na gładką masę.
Na koniec wrzuć maliny i wymieszaj łyżką (jeśli używasz malin mrożonych, to nie musisz ich wcześniej rozmrażać).
Przelej ciasto do foremki.
Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 50 minut.
Ciasto krój po wystygnięciu.
Przed podaniem posyp wiórkami kokosowymi.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
około 212 kcal
Białko: 9,1g
Węglowodany: 14,7g
Tłuszcz: 13,6g
Błonnik pokarmowy: 1,9g
Ładunek glikemiczny: 8,2
Jeśli szukasz podobnych przepisów na zdrowe słodkości, koniecznie sprawdź moją książkę! Znajdziesz w niej aż 107 wspaniałych propozycji!
A w moim internetowym sklepie jest dostępna także kontynuacja książki w postaci e-booka z kolejnymi przepisami, tym razem także z wykluczeniem glutenu i laktozy 🙂
Spróbuj także:
- proste ciasto gruszkowe – bez cukru i słodzików,
- raffaello kokosowo-morelowe.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Super! Będę robić, tylko uzbieram wszystkie składniki 🙂 pozdrawiam:)
Ekstra 🙂 Życzę smacznego! 🙂
Dodatkowo dodałam 3 łyżki mąki kokosowej bo mleczko kokosowe miałam niezbyt gęste oraz maliny zastąpiłam wiśniami. Wyszło przepyszne, palce lizać 🙂 :-*
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂 Pozdrawiam! 🙂
Czy w celu zagęszczenia (niestety również mam rzadkie mleczko kokosowe) mogę użyć mąki migdałowej?
Nie jestem pewna, czy mąka migdałowa da radę wystarczająco zagęścić… natomiast łyżka skrobi ziemniaczanej albo np. kasza manna powinny dać radę! 🙂
Dziękuję
Poproszę jeszcze o informację jakiej konsystencji powinno być ciasto, np. takiej jak na naleśniki?
Super! 🙂
Ciacho wyszło super, puszyste, w smaku rewelacyjne. Zdaję sobie sprawę, że ktoś kto je słodycze na codzień może nie być usatysfakcjonowany że ciasto jest mało słodkie. Jak dla mnie rewelacja, dziękuję serdecznie za przepis.
Bardzo się cieszę, że ciacho smakowało! Ja też je uwielbiam 🙂 Dokładnie, tak jak Pani pisze, jeśli ktoś jest wręcz uzależniony od słodkiego smaku, ale takiego słodkiego-spotęgowanego, to pewnie po tym cieście poczuje niedosyt. Natomiast dla osób o „zdrowych” kubkach smakowych to ciacho będzie przepyszne! 🙂 Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Czym mogę zastąpić banana?
Banan jest tutaj jako słodzik, więc czymś słodkim. Można użyć np. budyniu z dodatkiem cukru, jednak wtedy już ładunek glikemiczny ciasta będzie wyższy. Pozdrawiam! 🙂
Bez mąki? Na pewno ? Bo zaczekam robić i jest dość płynne….
Bez 🙂
A czy to mleczko kokosowe z puszki to trzeba użyć tylko tą gęstą białą część czy tą wodnistą również?
tylko gęstą 🙂