Przepyszna brukselka z piekarnika, która jest bardzo prosta w przygotowaniu i zasmakuje każdemu. Serdecznie polecam zarówno jako dodatek do obiadu, sałatki, a nawet jako samodzielne danie. Ten sposób na brukselkę króluje w moim domu. Zachęcam do skorzystania z przepisu! 🙂 Brukselka przygotowana w ten sposób może także zmienić nastawienie wielu dzieci do tego zielonego warzywa…:)
Składniki (porcja dla dwóch osób):
- 200g,
- łyżka sosu sojowego jasnego,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Najpierw myjemy warzywa, ewentualnie obieramy z brzydkich listków. Następnie kroimy w połówki i wrzucamy do miski. Dodajemy około 1 łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę sosu sojowego jasnego i dokładnie mieszamy (wiadomo, im więcej brukselki, tym więcej oliwy i sosu). Na koniec wykładamy warzywa na blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym na 210 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 15-20 minut i gotowe. Tak przygotowana brukselka jest naprawdę przepyszna. Koniecznie wypróbujcie 🙂
My zjedliśmy ją z kurczakiem curry z pomidorami i było to naprawdę dobre połączenie! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI:
około 179kcal
Białko: 7,5g
Węglowodany: 18,3g
Tłuszcz: 10,6g
Błonnik pokarmowy: 7,6g
Ładunek glikemiczny: 2,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂