Wytrawny placek twarogowy to danie, które zachwyci wszystkich miłośników pizzy. Bo tak właściwie trochę ją przypomina. W przeciwieństwie jednak do tradycyjnej pizzy mamy tutaj zupełnie inny rozkład makroskładników i zamiast przewagi węglowodanów, znajdziemy aż ponad 40g białka w jednej porcji! Taka informacja zapewne ucieszy wszystkich, którzy budują lub chcą zachować swoją masę mięśniową. Serdecznie zapraszam do prostego przepisu. Wytrawny placek twarogowy to danie bardzo sycące, sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Pyszny!
Składniki na 2 porcje (foremka 23x15cm):
- ser twarogowy półtłusty, 250g,
- 4 łyżki płatków owsianych górskich,
- 1 jajko,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 100g sera mozzarella,
- 6 zielonych oliwek,
- mała czerwona papryka,
- 1/2 białej cebulki,
- odrobina oliwy z oliwek do wysmarowania foremki,
- szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano.
Sposób przygotowania
Najpierw ser twarogowy rozgnieć widelcem i wymieszaj go z jajkiem i płatkami owsianymi. Dodaj także szczyptę soli i pieprzu.
Następnie powstałą masę włóż do naczynia do zapiekania wcześniej natłuszczonego oliwą z oliwek. U mnie była to mała foremka 23x15cm.
Później twarogowy spód włóż do piekarnika rozgrzanego na 175 stopni, funkcja góra-dół i zapiekaj przez 10 minut.
W tym czasie pokrój warzywa i ser w kostkę.
Po 10 minutach wyłóż podpieczony spód i posmaruj wierzch koncentratem pomidorowym.
Następnie nałóż także warzywa i ser. Na koniec całość posyp suszoną bazylią i oregano. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut.
Smacznego! 🙂
Ten pyszny, twarogowy placuszek smakuje wyśmienicie z sosem z awokado. Przepis znajdziecie tutaj.
WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI (bez uwzględnienia sosu):
około 488kcal
Białko: 41,8 g
Węglowodany: 31,2 g
Tłuszcz: 22,2 g
Błonnik pokarmowy: 4,9 g
Ładunek glikemiczny: 9,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂