Kochani, zapraszam Was serdecznie do wypróbowania kalafiora w innej wersji niż klasycznie z bułką tartą. Co nie znaczy, że jej nie lubię 🙂 Ale akurat wczoraj postawiłam na nieco inne połączenie smakowe i skoro mój mąż je pochwalił, no to znaczy, że było naprawdę dobre! 🙂 Zapiekany kalafior z serem czeka na Wasze wypróbowanie, a ja osobiście bardzo Wam go polecam! U nas danie sprawdziło się w ramach kolacji na ciepło.
Zapiekany kalafior z serem – składniki (4 porcje):
- 1 główka kalafiora, około 500g,
- 200ml mleka 2%,
- 200g tartego sera grana padano (może być parmezan),
- 1 jajko,
- szczypta soli, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej i suszonej bazylii,
- kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.
Sposób przygotowania
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź warzywo i przełóż różyczki do naczynia do zapiekania.
W garnuszku podgrzej mleko wraz z przyprawami. Następnie zetrzyj do środka 150g sera i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Później wbij jajko i ponownie wymieszaj.
Gotowy sos wylej równomiernie na różyczki kalafiora. Na koniec całość posyp resztą tartego sera (50g) i oprósz delikatnie suszoną bazylią.
Danie włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, funkcja góra-dół, na około 20 minut. Po wyjęciu udekoruj świeżą bazylią.
To danie polecam zjeść w towarzystwie świeżych warzyw, czy jakiejś pysznej sałatki, np. z zielonym ogórkiem i suszonymi pomidorami.
Jedna z czterech porcji to:
około 288 kcal
Białko: 25,2g
Węglowodany: 13,9g
Tłuszcz: 15,7g
Błonnik pokarmowy: 5,3g
Ładunek glikemiczny: 1,4 (IG = 16,5)
Po więcej pysznych, prostych, zdrowych, odżywczych i sezonowych przepisów z niskim indeksem glikemicznym zapraszam do mojej najnowszej książki! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂