Mój sposób na pyszne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu mięsko do obiadu. Indyk w marynacie pomidorowo-pieczarkowej. Palce lizać! Polecam, jeśli chcecie przygotować łatwo i szybko pyszny obiad. Taki indyk świetnie będzie pasować zarówno do ziemniaczków, jak i różnego rodzaju kasz.
Indyk w marynacie pomidorowo-pieczarkowej – składniki (4 porcje):
- sznycle z piersi z indyka, 400g,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 czerwona cebulka,
- 200g pieczarek,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
Najpierw filety z indyka nacieram oliwą oraz koncentratem pomidorowym. Następnie przekładam mięso do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układam pokrojone w plasterki pieczarki oraz cebulkę. Na koniec całość doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, funkcja góra-dół. Czas pieczenia to około 50 minut.
Uwielbiam takie aromatyczne mięsko! Bardzo łatwe w przygotowaniu, a efekt rewelacyjny. Szczerze polecam 🙂 A jakie są Wasze ulubione marynaty do mięs? Staracie się piec czy częściej smażycie? Pamiętajcie, że pieczenie to zdrowszy sposób na przygotowanie obiadu niż smażenie zatem bardzo Was zachęcam do wykorzystania piekarnika zamiast patelni 🙂 Podzielcie się w komentarzu Waszymi sprawdzonymi przepisami na przygotowanie dań mięsnych.
Jedna porcja to:
około 194 kcal
Białko: 25,4g
Węglowodany: 7,8g
Tłuszcz: 7,6g
Błonnik pokarmowy: 1,8g
Ładunek glikemiczny: 1,9 (IG = 31,7)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂