Jeśli zastanawiacie się nad fajnym dodatkiem do obiadu, to mam dziś dla Was rozwiązanie. Pieczone talarki z ziemniaków i cukinii to bardzo smaczny, zdrowy dodatek, który nada Waszym daniom fajnego akcentu. Nie wymagają wielkich przygotowań, a na stole wyglądają bardzo efektownie. Polecam Wam serdecznie pieczone talarki z ziemniaków i cukinii. Idealnie komponują się z posiłkami zawierającymi mięso. To także fajne rozwiązanie dla najmłodszych zamiast tradycyjnych frytek.
Składniki (2 porcje):
- 4 ziemniaczki,
- 1 cukinia,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta ziół prowansalskich.
Sposób przygotowania
Najpierw ziemniaki obierz i pokrój w cienkie talarki.
Następnie cukinię umyj, osusz i również pokrój w talarki.
Później ułóż w naczyniu do zapiekania warzywne talarki, skrop je oliwą z oliwek i dopraw do smaku.
Talarki zapiekaj w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 30 minut.
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 214 kcal
Białko: 7,1g
Węglowodany: 31g
Tłuszcz: 8,2g
Błonnik pokarmowy: 4,8g
Ładunek glikemiczny: 19,5
A jakie dodatki najczęściej goszczą w Waszej kuchni? Czy często sięgacie po kasze, ryż, a może makarony? Warzywne dodatki to jednak zawsze strzał w dziesiątkę! My uwielbiamy 🙂 Czasami są to po prostu pieczone, różne warzywa, które akurat mam w lodówce, a czasami takie pyszne talarki.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂