Pieczone warzywa z kiełbaską

576

Są takie dni, kiedy niestety brakuje czasu na przygotowanie fajnego obiadu. Wtedy na ratunek przychodzi właśnie to danie. Pieczone warzywa z kiełbaską. Tak wiem, że większość osób złapie się teraz za głowę… no bo jak to dietetyk rekomenduje kiełbasę?! A tak, pod warunkiem, że jest ze sprawdzonego źródła i jedzona od czasu do czasu. W zdrowej diecie znajdzie się miejsce niemalże na wszystko, trzeba tylko właściwie dobierać proporcje. A pieczona kiełbasa w formie tej zapiekanki sprawdzi się idealnie w te dni, kiedy nie mamy kompletnie na nic czasu! 🙂

Pieczone warzywa z kiełbaską – składniki (4-6 porcji):

  • 6 kiełbas śląskich ze sprawdzonego źródła i z dobrym składem,
  • 6 średnich ziemniaków,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 mała cukinia,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki majeranku, łyżeczka tymianku, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta płatków chili,
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania

Najpierw rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni, funkcja góra-dół.

W tym czasie kiełbasy kroimy w plasterki.

Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w większą kostkę.

Cebulkę kroimy w grubsze plasterki, a cukinię w ćwiartki.

Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Na koniec wlewamy także gorący bulion i wkładamy zapiekankę do piekarnika.

Pieczemy przez około 40 minut i gotowe.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij