Są takie dni, kiedy niestety brakuje czasu na przygotowanie fajnego obiadu. Wtedy na ratunek przychodzi właśnie to danie. Pieczone warzywa z kiełbaską. Tak wiem, że większość osób złapie się teraz za głowę… no bo jak to dietetyk rekomenduje kiełbasę?! A tak, pod warunkiem, że jest ze sprawdzonego źródła i jedzona od czasu do czasu. W zdrowej diecie znajdzie się miejsce niemalże na wszystko, trzeba tylko właściwie dobierać proporcje. A pieczona kiełbasa w formie tej zapiekanki sprawdzi się idealnie w te dni, kiedy nie mamy kompletnie na nic czasu! 🙂
Pieczone warzywa z kiełbaską – składniki (6 porcji):
- 6 kiełbas śląskich ze sprawdzonego źródła i z dobrym składem,
- 6 średnich ziemniaków,
- 1 czerwona cebula,
- 1 mała cukinia,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli i czarnego pieprzu,
- łyżeczka suszonego oregano, pół łyżeczki majeranku, łyżeczka tymianku, pół łyżeczki słodkiej papryki, szczypta płatków chili,
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego.
Sposób przygotowania
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, funkcja góra-dół.
W tym czasie kiełbasy kroimy w plasterki.
Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w większą kostkę.
Cebulkę kroimy w grubsze plasterki, a cukinię w ćwiartki.
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy oliwę z oliwek i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Na koniec wlewamy także gorący bulion i wkładamy zapiekankę do piekarnika.
Pieczemy przez około 40 minut i gotowe.
Smacznego! 🙂
Jedna porcja to:
około 280 kcal
Białko: 17,8g
Węglowodany: 16,7g
Tłuszcz: 16,6g
Błonnik pokarmowy: 2,6g
Ładunek glikemiczny: 8,6 (IG = 61,2)
Uwaga! Aby obniżyć indeks glikemiczny i sprawić, by danie miało korzystniejszy wpływ na glikemię dla cukrzyków, warto wypić dodatkowo szklankę kefiru lub zjeść kilka kiszonych ogórków 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂