Czy Wy też marzycie tylko o tym w upalne dni? Kawa mrożona na szybko – to jest to! Można ją przygotować na różne sposoby, ale ten jest zdecydowanie najszybszy. Wystarczy mieć zamrożone kostki lodu i sięgnąć po nie, kiedy tylko upał da się we znaki.
Wszystko, czego potrzebujesz, to zamrożone w foremce na lód espresso oraz zimne mleko, prosto z lodówki 🙂 Kilka kostek naparu espresso zalej mlekiem i wymieszaj. Gotowe! Prościzna, prawda? 🙂
Składniki:
- napar espresso zamrożony jako kostka lodu (ilość zależna od tego, jak mocną chcesz kawę; ja dodaję 2 kostki espresso),
- szklanka mleka 2% (lub niesłodzonego napoju roślinnego).
Sposób przygotowania
Wymieszaj składniki i gotowe 🙂
Kawa na mleku krowim 2% to:
około 120 kcal
Białko: 7,6g
Węglowodany: 12,0g
Tłuszcz: 4,6g
Błonnik pokarmowy: 0,0g
Ładunek glikemiczny: 3,7 (IG = 31,1)
Jeśli szukasz innego, bardziej zielonego orzeźwienia, sprawdź także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂