Tym razem mam coś dla najmłodszych smakoszy. Domowe biszkopciki słodzone gruszką. Delikatne i mięciutkie, w sam raz do małych rączek. Wszystkie mamy zachęcam do takich domowych wypieków, bo przynajmniej wiemy, że takie biszkopciki mają naprawdę dobry i prosty skład. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Zamiast gruszki można użyć jabłka, wyjdą równie pyszne 🙂
Składniki (20 sztuk):
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej/pszennej/owsianej,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 gruszki.
Sposób przygotowania
Najpierw piekarnik rozgrzej na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Później oddziel białka od żółtek i białka ubij na sztywną pianę.
Gruszkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pozostaw tylko miąższ, a nadmiar soku odlej.
Później do ubitych białek dodaj startą gruszkę, żółtka i mąki.
Wszystko delikatnie wymieszaj.
Wykładaj ciasto łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia.
jeden biszkopcik to jedna łyżka ciasta.
Piecz przez około 12 minut, aż zobaczysz, że biszkopciki się rumienią.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 SZTUKI:
35kcal
Białko: 1,3g
Węglowodany: 6,4g
Tłuszcz: 0,5g
Błonnik pokarmowy: 0,5g
Ładunek glikemiczny: 5,4
Spróbuj także:
- raffaello kokosowo-morelowe,
- bananowe gofry na kefirze,
- ekspresowe ciasteczka owsiane.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂