Piernikowe brownie z fasoli – tylko 111 kcal w kawałku! Ciasto z niskim ładunkiem glikemicznym.

6.2K

Piernikowe brownie z fasoli – brzmi i smakuje równie wyśmienicie! 🙂 Będziecie zaskoczeni, ale oczywiście to ciacho jest bez dodatku cukru! Słodkie tylko za sprawą suszonych daktyli. Mniam! Dodatek przyprawy piernikowej nadał mu zdecydowanie świątecznego charakteru. Polecam, jest naprawdę pycha. A fakt, że zostało zrobione z fasoli pozostanie Waszą słodką tajemnicą… no, chyba, że się wygadacie 🙂 Oczywiście ciacho w takiej wersji polecam także dzieciom 🙂 Piernikowe brownie z fasoli to propozycja z niskim ładunkiem glikemicznym, zatem również osoby z insulinoopornością mogą wypróbować to ciacho 🙂 Serdecznie zachęcam do wypieków!

Piernikowe brownie z fasoli
Piernikowe brownie z fasoli
Piernikowe brownie z fasoli

Piernikowe brownie z fasoli – składniki (foremka o wymiarach 17 x 19 cm; 12 porcji):

  • 1 puszka czerwonej fasoli, czyli 250g po odsączeniu z zalewy,
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej bez dodatku cukru, np. z firmy Kotanyi,
  • 20 suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych (można zamienić na suszone śliwki lub połączyć daktyle i śliwki),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao 100%,
  • 2 jajka,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania

Najpierw wrzuć fasolę na sitko i porządnie ją przepłucz pod bieżącą wodą.
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na około 10 minut aby zmiękły. Po tym czasie odsącz je z nadmiaru wody.
Oddziel żółtka od białek i białka ubij na sztywno.

Piernikowe brownie z fasoli
Odsączona fasola, reszta składników i Antonito w gotowości. Ubite białka jaj nie zmieściły się w kadrze 🙂

Następnie wrzuć do naczynia wszystkie składniki oprócz ubitych białek. Dokładnie zblenduj wszystko na gładki krem.
Na koniec delikatnie wmieszaj łyżką ubite białka jaj.
Gotową masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piernikowe brownie z fasoli
Tak wygląda przed upieczeniem…


Ciasto piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 40 minut. Krój po wystygnięciu.

Piernikowe brownie z fasoli
A tak po! 🙂

Smacznego! 🙂

Jeśli skusisz się na to pyszne ciacho, koniecznie daj znać w komentarzu jak Ci smakowało! 🙂

Jedna porcja to:
około 111 kcal
Węglowodany: 13,5 g
Białko: 3,2 g
Tłuszcz: 5,3 g
Błonnik pokarmowy: 1,9 g
Ładunek glikemiczny: 4,6
(IG = 40,2)

Znasz już moją książkę? „Słodycze bez cukru i słodzików” to zbiór aż 107 prostych i pysznych słodkości w zdrowej wersji, bazujących tylko na słodkim smaku pochodzącym z owoców i niektórych warzyw 🙂 Nieskromnie polecam 🙂 Więcej o mojej książce na stronie wydawnictwa Vital. A tutaj przeczytasz o historii jej powstania 🙂

Moja pierwsza książka już w sprzedaży!

Jako kontynuację książki, stworzyłam także e-booka, a w nim aż 20 wspaniałych, słodkich przepisów z wykluczeniem cukru, słodzików, glutenu i laktozy. Więcej na temat e-booka przeczytasz tutaj. E-book jest dostępny w moim sklepie internetowym.

Słodycze bez cukru, słodzików, glutenu i laktozy

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close