Proste ciasto pomarańczowe

5.5K

Co powiecie na szybkie i proste ciasto pomarańczowe? Chodziło za mną ostatnio coś takiego, więc musiałam poeksperymentować w kuchni i udało się! Akurat była okazja do świętowania, nasz młodszy synek skończył pół roku 🙂 Oczywiście maluch nie skosztował tych pyszności ale rodzice owszem 🙂 Zapraszam Was do przepisu na bardzo aromatyczne, jesienne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto pomarańczowe. Ja osłodziłam ciasto stewią, bo chętnie korzystam z niej w kuchni, ale jeśli chcecie, możecie użyć innego słodzidła. Myślę, że to ciasto z powodzeniem może pojawić się także podczas zbliżających się Świąt, na pewno wpasuje się idealnie w świąteczny klimat.

proste ciasto pomarańczowe

Proste ciasto pomarańczowe – składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji):

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • opcjonalnie szczypta sproszkowanej stewii (ponieważ jest ona bardzo słodka, polecam na początku dodać niewielką ilość, a najwyżej po spróbowaniu ciasta dodać jej więcej); można także pominąć słodzik, jeśli użyte pomarańcze będą wystarczająco słodkie,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • pół szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 małe, soczyste pomarańcze,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 150g skyru waniliowego (do ozdobienia ciasta).

Sposób przygotowania

  1. Najpierw należy sparzyć pomarańcze, a następnie zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z owoców wycisnąć sok. Powinniśmy otrzymać około pół szklanki pomarańczowego soku.
  2. Następnie do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz stewię i dokładnie wszystko mieszamy.
  3. Do drugiej miski wlewamy sok z pomarańczy, olej, jogurt naturalny. Wbijamy także jajka i dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wszystko mieszamy.
  4. Na koniec do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy łyżką do połączenia się składników.
  5. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  6. Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 55 minut.
  7. Gotowe ciasto po wystygnięciu smarujemy waniliowym serkiem.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 KAWAŁKA:
159kcal
Białko: 5,7g
Węglowodany: 20g
Tłuszcz: 6,5g
Błonnik pokarmowy: 1,9g

Ładunek glikemiczny: 14,0

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij