Tym razem pomysł na pyszny deser – owoce leśne zapiekane pod owsianą kruszonką. Osobiście uwielbiam! Oczywiście możemy w ten sposób zapiec każdy rodzaj owoców, jednak szczególnie polecam Wam jagody, maliny truskawki, jeżyny albo wiśnie. Moim zdaniem to właśnie te gatunki komponują się najlepiej z owsianą kruszonką. Czy ten deser można zaliczyć do kategorii fit? To zależy, co rozumiecie pod tym pojęciem 🙂 Jedna porcja to około 350kcal i może stanowić np. podwieczorek. Jeśli chcecie bardziej zbilansowanej wersji tego deseru, to możecie zjeść go np. ze skyrem naturalnym. W każdym razie ten deser jest pyszny i polecam Wam go serdecznie! 🙂 Chociaż od czasu do czasu 🙂
Owoce leśne zapiekane pod owsianą kruszonką – składniki (2 porcje):
- mix mrożonych owoców leśnych, 200g,
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
- maleńka szczypta sproszkowanej stewii,
- masło, 30g.
Sposób przygotowania
Najpierw zblenduj ze sobą płatki owsiane i mąkę, ale niezbyt dokładnie. Tak, aby były wyczuwalne grudki płatków.
Następnie zagnieć je razem z odrobiną stewii i masłem na kruszonkę.
Wrzuć owoce do kokilki i pokryj je kruszonką.
Zapiekaj w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 30 minut aż kruszonka nabierze rumianego koloru.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI DESERU:
około 374kcal,
Węglowodany: 51,5g,
Białko: 9,0g,
Tłuszcz: 15,6g,
Błonnik pokarmowy: 7,5g,
Ładunek glikemiczny: 25,9
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂