Osobiście bardzo często gotuję proste i szybkie obiady na dwa dni. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu, a to przy dwójce maluchów jest ogromnie potrzebne 🙂 Tym razem chętnie podzielę się z Wami przepisem na pyszne penne z warzywami i mozzarellą. Danie jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i pyszne 🙂
Penne z warzywami i mozzarellą – składniki (4 porcje):
- makaron penne pełnoziarnisty, 400g,
- 1 cukinia,
- 400g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- mała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kulka mozzarelli, 125g,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- natka pietruszki do posypania dania,
- szczypta soli, pieprzu, oregano, suszonej bazylii.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj makaron według przepisu z opakowania.
W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę, a pomidorki pokrój w ćwiartki. Cukinię pokrój w kostkę.
Następnie na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę z oliwek i krótko przesmaż warzywa. Następnie dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Całość zamieszaj i gotuj chwilkę.
Później dodaj także ugotowany i przepłukany na sitku makaron.
Na koniec dodaj także pokrojoną w małe kawałki mozzarellę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie przed zjedzeniem posyp natką pietruszki.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 521 kcal,
Węglowodany: 84,7g
Białko: 24,5g
Tłuszcz: 13g
Błonnik pokarmowy: 13g
Ładunek glikemiczny: 30,5
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂