Penne z warzywami i mozzarellą

1.9K

Osobiście bardzo często gotuję proste i szybkie obiady na dwa dni. Dzięki temu oszczędzam sporo czasu, a to przy dwójce maluchów jest ogromnie potrzebne 🙂 Tym razem chętnie podzielę się z Wami przepisem na pyszne penne z warzywami i mozzarellą. Danie jest naprawdę ekspresowe w przygotowaniu i pyszne 🙂

Penne z warzywami i mozzarellą

Penne z warzywami i mozzarellą – składniki (4 porcje):

  • makaron penne pełnoziarnisty, 400g,
  • 1 cukinia,
  • 400g passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów,
  • 6 pomidorków koktajlowych,
  • mała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kulka mozzarelli, 125g,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • natka pietruszki do posypania dania,
  • szczypta soli, pieprzu, oregano, suszonej bazylii.

Sposób przygotowania

Najpierw ugotuj makaron według przepisu z opakowania.
W tym czasie posiekaj czosnek i cebulę, a pomidorki pokrój w ćwiartki. Cukinię pokrój w kostkę.
Następnie na patelni lub w garnku rozgrzej oliwę z oliwek i krótko przesmaż warzywa. Następnie dodaj passatę pomidorową i przyprawy. Całość zamieszaj i gotuj chwilkę.
Później dodaj także ugotowany i przepłukany na sitku makaron.
Na koniec dodaj także pokrojoną w małe kawałki mozzarellę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie przed zjedzeniem posyp natką pietruszki.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 521 kcal,
Węglowodany: 84,7g
Białko: 24,5g
Tłuszcz: 13g
Błonnik pokarmowy: 13g

Ładunek glikemiczny: 30,5

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij