Granola orzechowo-kokosowa to wspaniały dodatek do jogurtu czy mleka, choć oczywiście można ją także chrupać solo. Bardzo ją Wam polecam, bo nie jest to czasochłonne danie, a na pewno ułatwi Wam komponowanie zdrowych posiłków w zabieganym tygodniu. Z mojego przepisu otrzymacie 15 porcji wspaniałej, chrupiącej i zdrowej granoli, którą możecie przechowywać w zamkniętym pojemniku przez długi czas.
Granola orzechowo-kokosowa – składniki (15 porcji):
- paczka płatków kokosowych, 150g,
- 2 szklanki ulubionych orzechów i nasion, u mnie orzechy włoskie, migdały i pestki dyni,
- 1 szklanka płatķów owsianych górskich,
- 2 łyżki nasion chia,
- 6 łyżek oleju kokosowego,
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego.
Sposób przygotowania
Najpierw orzechy siekamy.
Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce (oprócz nasion chia).
Na koniec wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia i pieczemy przez około 25 minut w rozgrzanym na 120 stopni, funkcja góra-dół, piekarniku.
W trakcie pieczenia można przemieszać granolę aby równomiernie się upiekła. Po upieczeniu dodajemy do reszty składników nasiona chia i ponownie wszystko mieszamy.
Smacznego! 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 163 kcal
Białko: 2,9g
Węglowodany: 4,8g
Tłuszcz: 15,6g
Błonnik pokarmowy: 3,2g
Ładunek glikemiczny: 1,4
Jestem pewna, że taka granola przypadnie Wam do gustu. Jest aromatyczna i chrupiąca. Nie dodałam do niej ani grama cukru czy innego słodzidła, jest to bardzo zdrowa wersja granoli. Jeśli jednak chcecie zjeść ją na słodko, to dodajcie nieco miodu do jogurtu naturalnego.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂