Kasza gryczana z fasolką szparagową i parmezanem to fajna propozycja na kolacje albo lekki, wegetariański obiad. Nie jest to danie ani czasochłonne, ani trudne do przygotowania. Polecam wypróbować ten przepis. Myślę, że jak raz skosztujecie tego dania, to pozostanie z Wami na dłużej. U mnie powstało ono przypadkowo, akurat miałam małą porcję mrożonej fasolki szparagowej i postanowiłam ją jakoś wykorzystać. Dodałam kilka składników, które również miałam pod ręką i pyszne danie gotowe! Zapraszam do przepisu.
Kasza gryczana z fasolką szparagową i parmezanem – składniki (2 porcje):
- 100g kaszy gryczanej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- fasolka szparagowa (użyłam mrożonej), około 150g,
- parmezan, około 30g,
- posiekany szczypiorek, 2 łyżki,
- szczypta soli i pieprzu.
Kasza gryczana z fasolką szparagową i parmezanem – sposób przygotowania
- Najpierw kaszę ugotuj według przepisu z opakowania.
- Następnie fasolkę ugotuj w lekko osolonym wrzątku.
- Później wymieszaj ze sobą ugotowaną kaszę, fasolkę i oliwę z oliwek.
- Dopraw do smaku szczyptą pieprzu.
- Na koniec na wierzch zetrzyj parmezan i posyp danie posiekanym świeżym szczypiorkiem.
- To wszystko! Smacznego 🙂
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie dania, które powstają w zasadzie z tego, co akurat mam w lodówce, czy kuchennej szafce. A jeśli okazuje się przy tym, że są pyszne i zdrowe, to tym bardziej chętnie je polecam innym 🙂
JEDNA PORCJA TO:
około 349kcal
Białko: 13,4g
Węglowodany: 42,1g
Tłuszcz: 15,7g
Błonnik pokarmowy: 7,0g
Ładunek glikemiczny: 16,5
Spróbuj także:
- sałatka z grillowanym serem halloumi,
- obiadowy misz-masz dla zabieganych,
- kurczak duszony w sosie porowo-marchewkowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂