Zapiekanka makaronowa z warzywnym sosem

3.4K

Kochani, dziś mam dla Was przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Wegetariańska zapiekanka makaronowa z warzywnym sosem. Jest to propozycja bezmięsna, bo nawet jeśli jadamy mięso, to należy pamiętać, aby jego obecność w diecie ograniczać. Ja zwykle układając jadłospisy stosuję zasadę, że dania mięsne są obecne tylko 2-3 razy w tygodniu. Was także zachęcam do zastosowania takiej proporcji. W poniższym przepisie na pyszną zapiekankę uwzględniłam czerwoną soczewicę, która jest świetnym źródłem białka pochodzenia roślinnego. Dodatkowo, sprawdza się idealnie jako zagęstnik sosu 🙂 Wypróbujcie sami! Ta zapiekanka to świetny pomysł na obiad na dwa dni… 🙂

Wegetariańska zapiekanka makaronowa z warzywnym sosem

Składniki (6 porcji):

  • makaron pełnoziarnisty, 500g (ja użyłam rurki),
  • 6 łyżek czerwonej soczewicy,
  • 500g passaty pomidorowej,
  • 2 papryki (u mnie czerwona i żółta),
  • 2 pory,
  • mała cebulka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • 100g tartego parmezanu,
  • szczypta soli i pieprzy,
  • łyżka ziół prowansalskich,
  • pęczek posiekanej natki pietruszki do podania.

Sposób przygotowania

Najpierw ugotuj makaron według przepisu z opakowania.
Następnie drobno posiekaj cebulkę oraz czosnek.
Papryki pokrój w kosteczkę, a pory w talarki.
Później w głębokiej patelni, np. woku, rozgrzej masło klarowanej i olej rzepakowy.
Przesmaż cebulkę wraz z czosnkiem, a po chwili dodaj także pozostałe warzywa i przyprawy.

Wegetariańska zapiekanka makaronowa z warzywnym sosem


Wymieszaj i krótko przesmaż tak, aby smaki się “przegryzły”.
Następnie dodaj passatę pomidorową, czerwoną soczewicę i około 3/4 szklanki wody.

Wegetariańska zapiekanka makaronowa z warzywnym sosem


Całość wymieszaj i gotuj na niewielkim ogniu przez około 20 minut.
Później ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej go gotowym sosem.

Wegetariańska zapiekanka makaronowa z warzywnym sosem

Na wierzch dodaj starty parmezan.
Tak przygotowane danie zapiekaj przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni, funkcja góra-dół.
Gotową zapiekankę podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 511kcal
Białko: 23,2 g
Węglowodany: 87,8 g
Tłuszcz: 10,8 g
Błonnik pokarmowy: 14,4 g
Ładunek glikemiczny: 33

Spróbuj także:

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij