Ciasteczka daktylowe – zdrowe słodkości

3K

Ciasteczka daktylowe to moje dzisiejsze odkrycie. Wyszły genialne! Na pewno będę częściej do nich wracać, bo przygotowanie jest banalnie proste, a samo pieczenie trwa tylko 10 minut. Chyba nawet największy łasuch będzie w stanie tyle wytrzymać, aby później móc rozkoszować się tymi zdrowymi słodkościami. Ciasteczka daktylowe polecam także maluchom, bo o dziwo są dość miękkie 🙂 Spróbujcie sami, rozpływają się w ustach 🙂

ciasteczka daktylowe

Ciasteczka daktylowe – składniki (na 15 sztuk):

  • 100g suszonych daktyli bez pestek, niesiarkowanych,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki białego sezamu niełuskanego,
  • 1 jajko,
  • łyżka dowolnej mąki (ja użyłam kokosową).

Sposób przygotowania

Najpierw zalej suszone daktyle wrzątkiem i odstaw na około 15 minut aby zmiękły.

Po tym czasie odlej wodę i posiekaj daktyle w mniejsze kawałki.

Wrzuć je do miski i dodaj wszystkie pozostałe składniki.

Dokładnie wymieszaj masę łyżką.

Następnie formuj rękoma kuleczki i delikatnie je spłaszczaj na kształt ciasteczek.

Ułóż na blaszkę z papierem do pieczenia.

Ciasteczka piecz w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 10 minut.

Smacznego! 🙂

Jak widzicie, przygotowanie zdrowych słodkości jest naprawdę bardzo proste i szybkie. Wystarczy tylko nieco wyobraźni 🙂 Jeśli jednak brakuje Wam pomysłów na wymyślanie fajnych i zdrowych posiłków, to oczywiście odwiedzajcie ten blog i korzystajcie z moich przepisów 🙂

WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 SZTUKI:
około 44kcal
Białko: 1,1g
Węglowodany: 5,8g
Tłuszcz: 2,1g
Błonnik pokarmowy: 0,9g

Ładunek glikemiczny: 2,9

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Pani Natalko ciasteczka są super. Czy ewentualnie gdyby w domu brakło daktyli mogę je zastąpić suszonymi śliwkami? Jeśli tak to czy również je namaczać we wrzątku bo zdaje się że śliwki są bardziej wilgotne od daktyli. Próbowała Pani może taką modyfikację? Pozdrawiam serdecznie

  2. Natalia Autor says:

    Dzień dobry! Super, że ciasteczka smakowały! Ze śliwkami nie próbowałam, ale osobiście bym ich nie namaczała wcześniej. Próbowałam natomiast z suszonymi morelami i je z kolei namaczałam. Również pyszne! 🙂

  3. Muszę je zrobić , łatwiej będzie wytrwać do Świąt…bez słodkiego 🙂

    1. Natalia Autor says:

      haha, zdecydowanie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij