Zupy krem to idealne propozycje na chłodne, jesienne i zimowe dni. Są bardzo sycące i mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Możemy także zjeść je w ramach pierwszego dania albo np. na kolację. Dziś mam dla Was przepis na pyszny krem porowo-ziemniaczany z groszkiem. Bardzo delikatna zupka, idealna także dla najmłodszych. Nasz młodszy synek Antoś, który od niedawna ma rozszerzaną dietę, zajadał się nim ze smakiem 🙂 Serdecznie polecam!
Krem porowo-ziemniaczany z groszkiem – składniki (5 porcji):
- 6 ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 100g zielonego groszku (może być mrożony lub konserwowy),
- 2 pory,
- 2 ząbki czosnku,
- około 600ml wywaru warzywnego (używam kostki 100% suszonych warzyw),
- około 1 szklanka mleka 2%,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- szczypta soli i pieprzu,
- łyżka masła klarowanego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pestki dyni, 5 łyżek,
- natka pietruszki, duży pęczek.
*zupkę zrobiłam też w wersji z cukinią zamiast zielonego groszku oraz z mlekiem kokosowym zamiast mleka krowiego, wyszła równie pyszna 🙂
Sposób przygotowania
Najpierw drobno siekamy cebulkę i czosnek.
Następnie w dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane i oliwę z oliwek.
Cebulkę wraz z czosnkiem przesmażamy.
W tym czasie kroimy pory w plasterki, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Dorzucamy warzywa do garnka i jeszcze raz wszystko przesmażamy przez około 2 minuty.
Po tym czasie dodajemy także zielony groszek oraz zalewamy zawartość garnka wywarem warzywnym i gotujemy wszystko pod przykryciem przez około 15-20 minut.
Na koniec doprawiamy zupę suszoną bazylią i dolewamy mleko.
Wszystko blendujemy na gładki krem, np. za pomocą ręcznego blendera.
Gotową zupkę podajemy np. z pestkami dyni i dużą ilością natki pietruszki.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI ZUPY:
około 252 kcal
Białko: 9,8g
Węglowodany: 31,3g
Tłuszcz: 11,3g
Błonnik pokarmowy: 6,3g
Ładunek glikemiczny: 12,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂