Amarantuski orzechowe

2.1K

Amarantuski orzechowe to kolejna odsłona naszych ulubionych ciasteczek. Są rewelacyjne! Ekspresowe w przygotowaniu, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Doskonale sprawdzą się jako pyszna i zdrowa przekąska dla malucha. Amarantus to zboże bezglutenowe bogate w białko, żelazo i magnez. W formie poppingu, czyli ekspandowanych ziaren, możemy go dodawać do wszystkiego. Owsianek, jaglanek, jogurtu, no i do przygotowania naszych pysznych ciasteczek 🙂 Zapraszam do przepisu 🙂

amarantuski orzechowe

Amarantuski orzechowe – składniki (na 25 sztuk):

  • 1 dojrzały banan,
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego 100%,
  • 1 jajko,
  • około 1,5 szklanki ekspandowanego amarantusa.

Amarantuski orzechowe – sposób przygotowania

Najpierw rozgniatamy banana widelcem albo blendujemy blenderem ręcznym na gładki mus.
Następnie dodajemy do niego masło orzechowe i wbijamy jajko.
Całość dokładnie mieszamy widelcem.
Na koniec dodajemy amarantus i mieszamy. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić nam z niego kuleczki. Warto dosypywać amarantus powoli i albo dodać go mniej, albo więcej.
Z powstałej masy lepimy rękoma kuleczki wielkości rafaello i je delikatnie spłaszczamy. Można robić to mokrymi rękoma.
Układamy ciasteczka na blaszce z papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 25 minut.

Smacznego! 🙂

JEDNO CIASTECZKO TO:
około 31kcal
Białko: 1,2g
Węglowodany: 3g
Tłuszcz: 1,5g
Błonnik pokarmowy: 0,4g
Ładunek glikemiczny: 1,3

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. Ile czasu można je przechowywać ?

    1. Natalia Autor says:

      Myślę, że do dwóch dni. Później mogą już utracić swoje walory smakowe 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij