Amarantuski orzechowe to kolejna odsłona naszych ulubionych ciasteczek. Są rewelacyjne! Ekspresowe w przygotowaniu, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Doskonale sprawdzą się jako pyszna i zdrowa przekąska dla malucha. Amarantus to zboże bezglutenowe bogate w białko, żelazo i magnez. W formie poppingu, czyli ekspandowanych ziaren, możemy go dodawać do wszystkiego. Owsianek, jaglanek, jogurtu, no i do przygotowania naszych pysznych ciasteczek 🙂 Zapraszam do przepisu 🙂
Amarantuski orzechowe – składniki (na 25 sztuk):
- 1 dojrzały banan,
- 2 czubate łyżki masła orzechowego 100%,
- 1 jajko,
- około 1,5 szklanki ekspandowanego amarantusa.
Amarantuski orzechowe – sposób przygotowania
Najpierw rozgniatamy banana widelcem albo blendujemy blenderem ręcznym na gładki mus.
Następnie dodajemy do niego masło orzechowe i wbijamy jajko.
Całość dokładnie mieszamy widelcem.
Na koniec dodajemy amarantus i mieszamy. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić nam z niego kuleczki. Warto dosypywać amarantus powoli i albo dodać go mniej, albo więcej.
Z powstałej masy lepimy rękoma kuleczki wielkości rafaello i je delikatnie spłaszczamy. Można robić to mokrymi rękoma.
Układamy ciasteczka na blaszce z papierem do pieczenia.
Pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 25 minut.
Smacznego! 🙂
JEDNO CIASTECZKO TO:
około 31kcal
Białko: 1,2g
Węglowodany: 3g
Tłuszcz: 1,5g
Błonnik pokarmowy: 0,4g
Ładunek glikemiczny: 1,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Ile czasu można je przechowywać ?
Myślę, że do dwóch dni. Później mogą już utracić swoje walory smakowe 🙂