Kolejna propozycja na coś słodkiego, ale bez dodatku cukru czy słodzików. Ciasto mandarynkowo-kokosowe, to propozycja bezglutenowa, z niskim ładunkiem glikemicznym i bazująca tylko na słodyczy wykorzystanych mandarynek. Szczerze mówiąc sama byłam zaskoczona moim kulinarnym eksperymentem, ale udało się stworzyć tak naprawdę coś z niczego 🙂 Serdecznie polecam to ciasto wszystkim, którzy lubią nietypowe kulinarne propozycje 🙂 To ciasto jest także odpowiednie dla osób z insulinoopornością.
Składniki (foremka o średnicy 22cm; 12 porcji):
- 4 słodkie mandarynki,
- 5 dużych jajek,
- 150g mąki kokosowej,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 krople aromatu pomarańczowego,
- odrobina masła do natłuszczenia foremki.
Sposób przygotowania
Najpierw obierz mandarynki i podziel je na ćwiartki. Następnie wrzuć owoce do garnka z wrzącą wodą i gotuj przez około 5 minut. Później wrzuć owoce do zimnej wody i poczekaj, aż przestygną. Można je wielokrotnie przelać zimną wodą. Do miski wbij jajka i dodaj sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie zblenduj. Następnie dodaj ostudzone mandarynki oraz aromat pomarańczowy i jeszcze raz wszystko dokładnie zblenduj. Później stopniowo po jednej łyżce dodawaj mąkę kokosową i dalej blenduj masę. Ostatecznie ciasto powinno mieć gęstą konsystencję. W zależności od wielkości mandarynek dodaj więcej lub mniej mąki. Masa 150g jest bardzo uśredniona. Foremkę do pieczenia delikatnie wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Przelej gotowe ciasto do foremki. Piecz w rozgrzanym na 190 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez 40 minut.
Smacznego! 🙂
JEDEN KAWAŁEK CIASTA, TO:
około 127kcal
Białko: 3,5g
Węglowodany: 6,8g
Tłuszcz: 10,1g
Błonnik pokarmowy: 2,4g
Ładunek glikemiczny: 2,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Pieknie wyglada, czy to ciasto jest wilgotne czy bardziej suche?
Bardziej suche 🙂