Tym razem nietypowy przepis na słodki posiłek. Obfituje w zdrowe tłuszcze i jest prosty w przygotowaniu. Oto pyszny i bardzo sycący deser, którego przygotowanie zajmie nam dwie minuty. Awokado z miodem i orzechami włoskimi to nietypowa propozycja na słodko, która jest niesamowicie sycąca i odżywiająca nasz organizm. Serdecznie zapraszam do przepisu, jeśli chcecie wypróbować coś zaskakującego 🙂
Awokado z miodem i orzechami włoskimi – składniki:
- 1 dojrzałe awokado,
- łyżka orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania
- Najpierw awokado obieramy i kroimy w kostkę. Pozbywamy się pestki.
- Następnie polewamy miodem.
- Na koniec dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
- To wszystko! Tak jak pisałam, przygotowanie tego posiłku powinno Wam zająć nie więcej niż 2 minuty 🙂
TAKI DESER TO:
około 320 kcal
Białko: 4,4g
Węglowodany: 20,0g
Tłuszcz: 27,6g
Błonnik pokarmowy: 10,1g
Ładunek glikemiczny: 4,3
Jeśli tak jak ja uwielbisz awokado, to zachęcam Cię do wypróbowania innych moich przepisów:
- pasta z awokado – idealna do kanapek,
- czekoladowy budyń z awokado,
- mini serniczki z awokado,
- sałatka z buraczkiem.
Mam nadzieję, że chętnie wykorzystujecie awokado w swojej kuchni pomimo tego, że jest dość kaloryczne. Ja staram się kilka razy w tygodniu używać go do przygotowania swoich posiłków, bo wiem, że jest bardzo zdrowe. O tym, co dokładnie zawiera w sobie awokado i jakie korzyści zdrowotne wnosi do naszego organizmu przeczytasz tutaj.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂