Pulpa z dyni jako deser

58

Pulpa z dyni, czyli miąższ to podstawa do przygotowania wszystkich zdrowych pyszności z tym sezonowym warzywem w roli głównej. A co powiecie na jej szybkie i pyszne zastosowanie w diecie malucha? U nas pulpa z dyni jako deser sprawdza się idealnie. Jest słodka i w zasadzie nie potrzeba jej nic więcej. Ja jednak dodaję odrobinę oleju lnianego tłoczonego na zimno, aby jeszcze bardziej podnieść wartość odżywczą tego deseru. Dziś podzielę się z Wami przepisem, jak szybko przygotować taką pulpę, którą później możecie wykorzystać do kolejnych potraw z dynią.

pulpa z dyni to także pyszny deser
pulpa z dyni to także pyszny deser

Pulpa z dyni jako deser i baza do innych potraw – składniki:

  • dynia (dowolna ilość i rodzaj).

Potrzebny będzie także nóż, łyżka, blender i piekarnik.

Pulpa z dyni – sposób przygotowania

Najpierw nastawiam piekarnik na 185 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie kroję dynię w mniejsze kawałki i wydrążam łyżką środek.
Kawałki dyni wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia, tak aby skórka była na górze.
Wkładam do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut.
Po tym czasie czekam, aż dynia przestygnie i blenduję ją na pulpę. Oczywiście pozbywam się ogonka. Jeśli macie dynię typu hokkaido, to spokojnie możecie zblendować ją ze skórką.
Gotową pulpę możecie wykorzystać od razu jako deser dla malucha, bo przecież jest naturalnie słodka, albo przechować w lodówce do późniejszych przepisów. Możecie ją także zamrozić.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Close