Faszerowana papryka

457

Faszerowana papryka to wspaniały pomysł na obiad albo kolację. Jeśli chcemy zaskoczyć gości jakimś fajnym daniem, to również polecam ten przepis 🙂 Jest troszkę czasochłonna w przygotowaniu, ale warto. Przynajmniej od czasu do czasu 🙂 Nie jest to mój oryginalny przepis, bo wykorzystałam kilka inspiracji znalezionych w Internecie i ostatecznie stworzyłam swoją ulubioną wersję.

faszerowana papryka

Faszerowana papryka – składniki:

  • 4 większe papryki,
  • 500g mielonego mięsa z indyka,
  • łyżka masła klarowanego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • mała czerwona cebulka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 pomidor malinowy,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • woreczek ryżu basmati,
  • 4 łyżki kiełków jarmużu (tutaj kilka słów o kiełkach i ich właściwościach),
  • łyżeczka oregano, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki płatków chilli, szczypta soli i pieprzu.

*Podana ilość farszu jest na 6 dużych papryk. Ja jednak wykorzystuję go do 4 sztuk, a pozostały farsz zostawiam na inny posiłek 🙂

Faszerowana papryka – sposób przygotowania

Najpierw rozgrzewam na patelni oliwę z oliwek i masło klarowane.

Podsmażam posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po chwili dodaję mięso oraz przyprawy i smażę całość przez około 10 minut.

W tym czasie gotuję ryż według przepisu z opakowania.

Następnie odcinam wierzch papryk i wydrążam środek.

Odcięte kawałki papryk kroję w kosteczkę i dodaję je do farszu. Usuwam tylko ogonki.

Do podsmażonego mięsa dodaję pokrojone w kostkę kawałki papryk, posiekany szczypiorek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszam i przesmażam.

Na koniec dodaję także ugotowany ryż i całość mieszam.

Gotowym farszem nadziewam papryki.

Na koniec warzywa umieszczam w naczyniu do pieczenia i wlewam do niego pół szklanki wody. Papryki zapiekam przez około 40 minut w 190 stopniach, funkcja góra-dół. Podczas pieczenia papryki nakrywam folią aluminiową, którą zdejmuję 5 minut przed końcem pieczenia.

Gotowe papryki dekoruję kiełkami jarmużu.

Smacznego! 🙂

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Join the Conversation

  1. uwielbiam taką paprykę!

    1. Natalia Autor says:

      Ja również, jest pycha!?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij