Faszerowana papryka to wspaniały pomysł na obiad albo kolację. Jeśli chcemy zaskoczyć gości jakimś fajnym daniem, to również polecam ten przepis 🙂 Jest troszkę czasochłonna w przygotowaniu, ale warto. Przynajmniej od czasu do czasu 🙂 Nie jest to mój oryginalny przepis, bo wykorzystałam kilka inspiracji znalezionych w Internecie i ostatecznie stworzyłam swoją ulubioną wersję.

Faszerowana papryka – składniki:
- 4 większe papryki,
- 500g mielonego mięsa z indyka,
- łyżka masła klarowanego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- mała czerwona cebulka,
- pęczek szczypiorku,
- 1 pomidor malinowy,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- woreczek ryżu basmati,
- 4 łyżki kiełków jarmużu (tutaj kilka słów o kiełkach i ich właściwościach),
- łyżeczka oregano, łyżeczka majeranku, pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki płatków chilli, szczypta soli i pieprzu.
*Podana ilość farszu jest na 6 dużych papryk. Ja jednak wykorzystuję go do 4 sztuk, a pozostały farsz zostawiam na inny posiłek 🙂
Faszerowana papryka – sposób przygotowania
Najpierw rozgrzewam na patelni oliwę z oliwek i masło klarowane.
Podsmażam posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Po chwili dodaję mięso oraz przyprawy i smażę całość przez około 10 minut.
W tym czasie gotuję ryż według przepisu z opakowania.
Następnie odcinam wierzch papryk i wydrążam środek.
Odcięte kawałki papryk kroję w kosteczkę i dodaję je do farszu. Usuwam tylko ogonki.
Do podsmażonego mięsa dodaję pokrojone w kostkę kawałki papryk, posiekany szczypiorek, pokrojonego w kostkę pomidora oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszam i przesmażam.

Na koniec dodaję także ugotowany ryż i całość mieszam.

Gotowym farszem nadziewam papryki.
Na koniec warzywa umieszczam w naczyniu do pieczenia i wlewam do niego pół szklanki wody. Papryki zapiekam przez około 40 minut w 190 stopniach, funkcja góra-dół. Podczas pieczenia papryki nakrywam folią aluminiową, którą zdejmuję 5 minut przed końcem pieczenia.
Gotowe papryki dekoruję kiełkami jarmużu.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
uwielbiam taką paprykę!
Ja również, jest pycha!?