Sposób na udane rozpoczęcie dnia? Pyszna jaglanka z liofilizowaną maliną, kakao i owocami. Owoce liofilizowane, zarówno te w całości, jak i w formie sproszkowanej zachowują dokładnie te same witaminy i składniki mineralne, co świeże. Warto po nie sięgać i wykorzystywać w kuchni, szczególnie wtedy, gdy sezon na ich świeże odpowiedniki minął. Dziś wykorzystałam liofilizowaną, sproszkowaną malinę, która nie tylko wzbogaciła smak naszej ulubionej jaglanki, ale także nadała jej fajny kolor i walory odżywcze. Takie śniadanko to także świetna propozycja dla najmłodszych. Zosia zjadła ją jednak bez dodatków 🙂 Płatki jaglane to zboże bezglutenowe, zatem takie śniadanie może gościć także w menu osób nietolerujących glutenu.
Jaglanka z liofilizowaną maliną – składniki (1 porcja):
- 5 łyżek płatków jaglanych,
- około 1 szklanka mleka 1,5% lub napoju roślinnego,
- pół łyżeczki miodu (opcjonalnie, choć warto dodawać go w sezonie jesienno-zimowym),
- łyżka sproszkowanej liofilizowanej maliny plus odrobina do dekoracji,
- łyżka surowych ziaren kakao (może być klasyczne kakao),
- pół brzoskwini,
- łyżka płatków migdałowych.
Sposób przygotowania
Najpierw wrzucam do garnuszka płatki jaglane oraz liofilizowaną malinę i zalewam mlekiem.
Gotuję przez kilka minut na małym ogniu do czasu, aż płatki wchłoną płyn.
Pod koniec gotowania dodaję także miód.
Gotową jaglankę wykładam do miseczki.
Dekoruję ją pokrojoną w kostkę brzoskwinią, płatkami migdałowymi, kakao i sproszkowaną maliną.
Takie śniadanko to prawdziwy zastrzyk energii o poranku!
Polecam! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂