Chyba każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że marnujemy zdecydowanie za dużo żywności. Ja sama niestety często się na tym łapię i wyrzucam do kosza resztki żywieniowe. Chociaż ostatnio bardzo staram się na to zwracać uwagę i już widzę małą poprawę w naszym domu 🙂 Dziś mam dla Was pomysł na pyszny omlecik zero waste. Przygotowałam go z pozostałości, które czekały w lodówce. Zostało nieco ugotowanej owsianki z poprzedniego dnia oraz kawałek banana. Właśnie z tego powstał pyszny omlecik, którym zajadały się moje dzieciaczki. Polecam! 🙂
Omlecik zero waste – składniki:
- 2 jajka,
- 1/3 banana,
- około 3 łyżki ugotowanej dzień wcześniej owsianki z nasionami chia (Zosieńka nie zjadła całej porcji),
- łyżeczka masła klarowanego,
- kilka borówek do dekoracji.
Sposób przygotowania
Najpierw jajka wbiłam do miseczki i rozbełtałam je widelcem.
Następnie dodałam plasterki banana oraz owsiankę.
Wszystko wymieszałam.
Później na patelni rozgrzałam masełko klarowane i wylałam jajeczną masę.
Omlecik smażyłam z dwóch stron na rumiany kolor.
Podałam z borówkami.
Dzieciaczkom bardzo smakował więc zaliczam ten omlecik do kolejnych, udanych przepisów 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
389kcal
Białko: 17,5g
Węglowodany: 34,5g
Tłuszcz: 21,3g
Błonnik pokarmowy: 5,3g
Ładunek glikemiczny: 14,3
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂