Wiele osób rezygnuje z jedzenia ziemniaków bo obawia się dodatkowych kilogramów. Niestety wciąż panuje błędne przekonanie, że od ziemniaków się tyje! Tyje się… tak jak od wszystkiego 😉 Pamiętajmy, że zdrowe podejście do żywienia polega na odpowiednim komponowaniu posiłków, a nie bazowaniu na wybiórczych produktach. Ja nie wyobrażam sobie rezygnacji z ziemniaczków, bo je po prostu uwielbiam! 🙂 Zresztą, czy warto rezygnować z czegoś, co jest naszym rodzimym warzywem, bardzo łatwo dostępnym, tanim i smacznym? Nie sądzę! 🙂 Czas na pyszne pieczone ziemniaczki harmonijkowe.
Sprawdźmy jeszcze, co pożytecznego kryje się w niepozornym ziemniaku:
- wbrew pozorom ziemniaki są niskokaloryczne! Problem pojawia się wtedy, gdy zostaną nieodpowiednio przyrządzone, np. smażone, czy podane z zawiesistym sosem,
- są bogatym źródłem witaminy C,
- znajdziemy w nich także potas, magnez i fosfor,
- są lekkostrawne,
- mają właściwości zasadotwórcze.
Pieczone ziemniaczki harmonijkowe – składniki:
- ziemniaki (ile chcecie), u mnie 8 sztuk,
- oliwa z oliwek, około 2 łyżki,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn.
Sposób przygotowania
Najpierw piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
Następnie ziemniaczki dokładnie myjemy i osuszamy.
Później głęboko nacinamy ziemniaki ostrym nożem, uważamy, aby ich nie przeciąć.
Smarujemy ziemniaczki oliwą z oliwek (ja użyłam do tego specjalnego pędzelka). Doprawiamy.
Później wkładamy ziemniaczki do nagrzanego piekarnika.
Po upływie około 30 minut ponownie smarujemy ziemniaczki oliwą i wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
Całkowity czas pieczenia ziemniaczków to około 1h. Mimo wszystko, warto czekać! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂
Takie ziemniaczki to mój ulubiony dodatek do wszystkich mięsnych dań. Moim zdaniem na diecie spokojnie można je jeść wystaczy tylko wyliczyć proporcje 🙂