Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki twarogowe bez cukru. To już któreś z kolei moje podejście do placuszków z twarogu, ale tym razem zakończone sukcesem! 🙂 Polecam Wam to danie jako pyszne śniadanko także dla dzieci, na pewno będą zachwycone 🙂 Do placuszków dodałam małe jabłko aby były jeszcze smaczniejsze. Zachęcam do skorzystania z przepisu.


Placuszki twarogowe bez cukru – składniki (na około 16 sztuk):
- twaróg półtłusty, 250g,
- 3 jajka,
- 1 małe jabłko,
- 4 łyżki mąki (u mnie orkiszowa),
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia,
- cynamon cejloński do posypania placuszków.
Sposób przygotowania
Najpierw rozbijam jajka i białka oddzielam od żółtek.
Następnie do żółtek dodaję twaróg i rozgniatam go widelcem mieszając z żółtkami.
Białka ubijam na sztywną pianę.
Później do miski z twarogiem i żółtkami dodaję także starte na grubych oczkach jabłko oraz mąkę.
Dokładnie mieszam ciasto.
Na koniec dodaję także ubite białka i delikatnie mieszam łyżką do połączenia się składników.
Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym i smażę placuszki na małym ogniu z dwóch stron.
Podaję z cynamonem.
Smacznego! 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?