Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki twarogowe z jabłkiem. To już któreś z kolei moje podejście do placuszków z twarogu, ale tym razem zakończone sukcesem! 🙂 Polecam Wam to danie jako pyszne śniadanko także dla dzieci, na pewno będą zachwycone 🙂 Do placuszków dodałam małe jabłko aby były jeszcze smaczniejsze. Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki (na 16 sztuk):
- twaróg półtłusty, 250g,
- 3 jajka,
- 1 średnie jabłko,
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- około 3 łyżki masła klarowanego do smażenia placuszków (lub oleju kokosowego).
Sposób przygotowania
Najpierw rozbijam jajka i białka oddzielam od żółtek.
Następnie do żółtek dodaję twaróg i rozgniatam go widelcem mieszając z żółtkami.
Białka ubijam na sztywną pianę. Później do miski z twarogiem i żółtkami dodaję także starte na grubych oczkach jabłko, sodę oczyszczoną oraz mąkę. Dokładnie mieszam ciasto. Na koniec dodaję także ubite białka i delikatnie mieszam łyżką do połączenia się składników. Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym i smażę placuszki partiami na małym ogniu z dwóch stron. Przed podaniem posypuję placuszki cynamonem.
*Placuszki można także przygotować w wersji ekspresowej pomijając ubicie białek. Wówczas mieszamy ze sobą wszystkie składniki i już.
Smacznego! 🙂
Jeden placuszek to:
około 77 kcal
Białko: 4,7g
Węglowodany: 5,0g
Tłuszcz: 4,4g
Błonnik pokarmowy: 0,8g
Ładunek glikemiczny: 1,6
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂