Kochani, czas na przepis dla miłośników kuchni bezmięsnej! Chociaż myślę, że akurat to danie skradnie podniebienia każdego! 🙂 Wege burgery z soczewicy. Takich aromatycznych jeszcze nie znacie! 🙂 Kluczem jest dobór przypraw, które uprzednio zostają przesmażone na oliwie. Koniecznie wypróbujcie! A kto dopiero zaczyna swoją przygodę ze strączkami, to serdecznie zachęcam do zapoznania się z lekturą na ich temat tutaj.
Składniki (6 sztuk):
- 200g czerwonej soczewicy (masa suchych nasion),
- 1 duża marchewka,
- średnia cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypta soli, czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki suszonego oregano i suszonej bazylii, 1/4 łyżeczki curry, szczypta płatków chilli.
Sposób przygotowania
Najpierw ugotuj soczewicę według przepisu z opakowania. W tym czasie posiekaj drobno cebulkę i czosnek, a marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Natkę pietruszki także posiekaj. Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przesmaż warzywa wraz z dodatkiem przypraw. W efekcie powinno powstać coś bardzo aromatycznego 🙂
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni, funkcja góra-dół, a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Później ugotowaną soczewicę dokładnie odsącz z nadmiaru wody i przełóż do miski. Dodaj do niej aromatyczną zawartość patelni i całość zblenduj na gładką masę.
Na koniec z powstałej masy formuj rękoma kule i spłaszczaj je na kształt burgerów. Ułóż na blasze do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut.
Jedna sztuka to:
około 201 kcal
Białko: 9,4g
Węglowodany: 26,4g
Tłuszcz: 7,2g
Błonnik pokarmowy: 5,1g
Ładunek glikemiczny: 5,8 (IG = 27,4)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂