Placuszki orzechowe to kolejny z pomysłów na pyszne śniadanko. Sprawdzą się idealnie w jesienne, coraz chłodniejsze dni. W smaku są bardzo delikatne i puszyste o lekko orzechowej nucie. Placuszki są z dodatkiem banana, co daje im także nieco naturalnej słodyczy 🙂 Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu. Placuszki orzechowe nadają się także dla najmłodszych – nasza Zosia zjadła aż 4 sztuki 🙂
Składniki (na 25 sztuk):
- 1/2 szklanki kaszy manny,
- 1/2 szklanki mleka krowiego 2% (można użyć roślinnego),
- 1 jajko,
- 1 średni dojrzały banan,
- 3 łyżki masła orzechowego 100% (bez dodatku soli i cukru),
- 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego do smażenia.
Placuszki orzechowe – sposób przygotowania
- Na początek wrzuć kaszę do miseczki i zalej ją mlekiem. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na około 15 minut, aby kasza wchłonęła mleko.
- W tym czasie oddziel żółtko od białka i ubij białko na sztywną masę.
- Później do miseczki z kaszą dodaj żółtko, banana i masło orzechowe. Wszystko zblenduj na gładką masę.
- Na koniec dodaj także ubite białko i delikatnie wmieszaj łyżką.
- Patelnię rozsmaruj równomiernie masłem/olejem i na rozgrzaną nakładaj ciasto za pomocą łyżki.
- Smaż placuszki z obu stron przez około 3 minuty na średnim ogniu.
Placuszki można jeść solo i w takiej wersji najłatwiej będzie je podać do rączki najmłodszym 🙂 Można także zjeść je z owocami, np. borówkami i syropem klonowym – w wersji deserowej. Same pyszności! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 SZTUKI:
40kcal
Węglowodany: 4,4g
Białko: 1,3g
Tłuszcz: 2,1g
Błonnik pokarmowy: 0,4g
Ładunek glikemiczny: 2,5
Polecam także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie. Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂