Sadzone jajka w pieczarkach to pomysł na bardzo szybkie i bardzo sycące śniadanko. Ci, którzy wolą od rana zjeść śniadanie białkowo-tłuszczowe będą zachwyceni. Takie połączenie powstrzyma Wasz apetyt na bardzo długo. Zapraszam do prostego przepisu 🙂
Kilka słów o pieczarkach
Zanim przejdziemy do przepisu, chciałabym napisać Wam co nieco na temat właściwości zdrowotnych pieczarek. Nadal wiele osób niestety błędnie uważa, że są bezwartościowe. A tymczasem pieczarki są znakomitym źródłem wielu składników odżywczych. Zawierają wartościowe białko, są źródłem błonnika pokarmowego (najwięcej jest go w pieczarkach białych) i dobrze przyswajalnych tłuszczów. Ponadto jedząc pieczarki wzbogacamy naszą dietę w: potas, selen, miedź, jod oraz witaminy A, E, z grupy B oraz D (zwłaszcza pieczarki brązowe). Warto także wiedzieć, że pieczarki wykazują właściwości przeciwnowotworowe dzięki zawartości takich związków jak: polifenole, polisacharydy, ergotioneina, glutation, selen i witamina C. Należy pamiętać, że pieczarki można podawać dzieciom już od początku rozszerzania diety, ponieważ są to grzyby hodowlane. Pieczarki są niskokaloryczne (100g tych grzybów dostarcza zaledwie 22kcal), a jednocześnie dają uczucie sytości, stąd też świetnie sprawdzają się w dietach redukcyjnych.
Składniki (2 porcje):
- 4 jajka od szczęśliwej kurki,
- pieczarki, 300g,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- dwie łyżki posiekanego szczypiorku,
- szczypta suszonej bazylii, soli i pieprzu.
Sposób przygotowania
Przygotowanie takich jajek jest bardzo proste.
Najpierw rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Następnie podsmażamy na niej pokrojone pieczarki. Dodajemy także posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy warzywa będą już wystarczająco podsmażone, to wbijamy na nie jajka, doprawiamy i trzymamy na patelni tak długo, aż białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Wówczas będzie to najzdrowsza i najbardziej odżywcza wersja jajka. Podajemy koniecznie z jakąś zieleninką, np. szczypiorkiem.
JEDNA PORCJA BEZ DODATKU PIECZYWA ITP. TO:
około 240kcal
Białko: 16,3g
Węglowodany: 11,3g
Tłuszcz: 15,0g
Błonnik pokarmowy: 2,8g
Ładunek glikemiczny: 3,0
Mam nadzieję, że w Waszej diecie jajka są obecne dość często. To jeden z najzdrowszych pokarmów i jeśli nie macie alergii na nie, to naprawdę możecie często je spożywać w różnych wersjach. O tym, dlaczego warto je jeść, pisałam tutaj. A jakie są Wasze ulubione przepisy z wykorzystaniem jajek? Omlety, jajecznica, a może gotowane jajka? Wolicie je w wersji na słodko, czy na słono? Podzielcie się w komentarzu, chętnie poznam Wasze propozycje 🙂
Tym razem do przygotowania sadzonych jajek na pieczarkach użyłam patelni tytanowo-diamentowej firmy Woll. Jeśli poznać moją opinię na jej temat to koniecznie zajrzyjcie do tego wpisu.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂