Kochani, czas na klasykę. Taką sałatkę pewnie już doskonale znacie. Dlaczego warto, aby od czasu do czasu zagościła w naszym menu? Bo jest typowym posiłkiem na słodko, a jednocześnie z dobrym wpływem na naszą glikemię. Zaspokoi naszą chęć na słodki smak, a przy tym odżywi organizm. Sałatka z gruszką i camembertem już na Was czeka, serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu.
Sałatka z gruszką i camembertem (4 porcje):
- 4 garście miksu sałat lub rukoli,
- 2 duże gruszki,
- 120g sera camembert naturalnego (1 opakowanie),
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- rodzynki niesiarkowane, 4 łyżki,
- sos: 3 łyżki oliwy z oliwek i łyżka soku z cytryny (*u mnie gotowy winegret).
Sposób przygotowania
Najpierw należy sałatę, osuszyć ją i wyłożyć na talerz. Następnie obrać gruszkę, pokroić w kostkę, położyć na sałacie. Później pokroić ser w plastry i dodać do sałatki. Całość posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi i rodzynkami. W słoiczku połączyć oliwę i sok z cytryny i energicznie wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę.
Jedna porcja to:
około 311 kcal
Białko: 8,2g
Węglowodany: 24,2g
Tłuszcz: 22,1g
Błonnik pokarmowy: 3,6g
Ładunek glikemiczny: 10,5 (IG = 51,1)
Więcej prostych, pysznych i sezonowych przepisów dla stabilnej glikemii znajdziesz w mojej najnowszej książce! 🙂
Spróbuj także:
– obłędna sałatka z gotowanym kurczakiem,
– sałatka z tuńczykiem i miksem sałat.
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂