Lubicie muffinki? Ja uwielbiam! To takie małe słodkie co nieco, które bardzo cieszy 🙂 Tym bardziej, jeśli przygotujecie je samodzielnie w domu w zdrowej wersji z sezonowymi owocami. Rozpływają się w ustach! Oto prosty przepis na przepyszne muffinki owsiane z owocami. Z czystym sumieniem polecam je także dzieciom, jako przekąskę lub właśnie coś słodkiego. Jeśli nie macie akurat borówek i malin, to możecie wykorzystać inne owoce, najlepiej sezonowe. Jedna muffinka ma niski ładunek glikemiczny, a to oznacza, że może pojawić się w menu osób z insulinoopornością 🙂 Serdecznie zapraszam do prostego przepisu!
Muffinki owsiane z owocami – składniki (12 sztuk):
– 2 szklanki płatków owsianych górskich (o tym, dlaczego warto je jeść pisałam tutaj),
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– dojrzały banan,
– 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego,
– 2 jajka (więcej na temat jajek przeczytasz tutaj),
– 180g jogurtu naturalnego,
– 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
– mała garść świeżych malin i borówek.
Muffinki owsiane z owocami – sposób przygotowania
Najpierw rozgrzewamy piekarnik na 185 stopni, funkcja góra-dół.
W tym czasie płatki owsiane blendujemy na mąkę. Następnie dodajemy do nich proszek do pieczenia oraz cynamon.
W osobnym naczyniu blendujemy pozostałe, mokre składniki, oprócz malin i borówek.
Później suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką.
Gotowe ciasto nakładamy do foremek na 2/3 wysokości, a na wierzch wrzucamy świeże owoce.
Pieczemy w rozgrzanym na 185 stopni piekarniku przez 25 minut.
JEDNA MUFFINKA TO:
około 144kcal
Białko: 3,9g
Węglowodany: 16,4g
Tłuszcz: 7,6g
Błonnik pokarmowy: 1,9g
Ładunek glikemiczny: 6,8
Spróbujcie także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂