Przepisów na muffinki jest całe mnóstwo. Niestety niewiele z nich jest bez dodatku cukru czy innego słodzidła. Jako dietetyk jestem przeciwniczką cukru dodanego do czegoś, co już samo w sobie jest naturalnie słodkie. Poza tym, powinniśmy wszyscy starać się ograniczać cukier do minimum. Przygotowałam zatem muffinki, które są słodkie ale tylko i wyłącznie dzięki głównemu składnikowi – bananom. Oto przepyszne muffinki bananowe bez cukru. Bardzo prosty przepis, idealnie nadaje się na rodzinne wypieki z dzieckiem. My z Zosią bardzo polecamy 🙂 Dodałyśmy do naszych muffinek płatki owsiane i dzięki temu babeczki stały się nieco chrupiące, a dodatkowo wzbogaciłyśmy je o błonnik pokarmowy. Do ich upieczenia użyłyśmy także mąkę orkiszową, bo jest zdecydowanie zdrowsza niż klasyczna pszenna. Przeczytacie o tym tutaj. Zapraszamy do przepisu 🙂
Muffinki bananowe bez cukru – składniki (12 sztuk):
*do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 300ml.
- 2 bardzo dojrzałe, średnie banany,
- 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania
Najpierw nastawiamy piekarnik na 180 stopni, funkcja góra-dół.
Następnie w misce rozgniatamy banany za pomocą widelca.
Dodajemy do nich jajka oraz olej i całość mieszamy widelcem.
Na koniec dorzucamy także mąkę, płatki owsiane i sodę oczyszczoną.
Ponownie wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Nakładamy ciasto do foremek na muffinki i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Smacznego! 🙂
Jedna babeczka, to:
około 118kcal
Białko: 3,1g
Węglowodany: 15g
Tłuszcz: 5,4g
Błonnik pokarmowy: 1,3g
Ładunek glikemiczny: 10,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂