Ser halloumi staje się coraz bardziej popularny w naszym kraju. Jest to cypryjski ser półtwardy wytwarzany z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego, często z dodatkiem mięty. Z pewnością fakt, że można go dostać w wielu marketach sprzyja jego obecności w naszej kuchni. Przed Wami sałatka z grillowanym serem halloumi, która sprawdzi się jako lunch lub lekka kolacja. Polecam Wam wypróbować ten przepis, bo jest bardzo łatwy, a sałatka po prostu przepyszna 🙂

Sałatka z grillowanym serem halloumi – składniki (2 porcje):
- ser halloumi, 200g,
- 2 garście mixu sałat,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- 1 pomidor,
- 1/2 czerwonej papryki,
- kilka zielonych oliwek,
- 2-4 rzodkiewki.
Dressing:
- łyżka miodu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżka wody,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich.
Wszystkie składniki wymieszaj na gładki sos.
Sałatka z grillowanym serem halloumi – sposób przygotowania
- Najpierw przygotuj dressing, czyli wymieszaj wszystkie potrzebne składniki na gładki sos.
- Następnie pokrój ser w plastry o szerokości około 1,5 cm.
- Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy i grilluj plastry sera z obu stron przez kilka minut. Muszą mieć złoto-brązowy kolor.
- Gdy ser będzie już gotowy, odczekaj chwilkę aż nieco ostygnie i pokrój go w mniejsze kawałki.
- Później pokrój pomidory, paprykę i rzodkiewki w kostkę, a cebulkę drobno posiekaj.
- Oliwki przepłucz i pokrój w mniejsze kawałki.
- Następnie wszystkie warzywa wymieszaj w misce i dodaj przygotowany wcześniej dressing.
- Wyłóż gotową sałatkę na talerz, a na wierzch ułóż gotowe kawałki sera halloumi.
Wypróbujcie także inne, pyszne sałatki:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?