Kasza jaglana nie bez powodu jest nazywana królową wśród kasz, jest po prostu bardzo zdrowa i powinna być stałym gościem w naszym menu. Można ją podawać zarówno na słono jak i na słodko, ja przyznam szczerze, że wolę tą drugą opcję 🙂 Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na przepyszną jaglankę z sosem bananowym, którą często spożywamy jako śniadanie. Jest sycąca i dodaje energii na cały dzień! Smakuje także mojej małej Zosi 🙂
Jaglanka z sosem bananowym – składniki (1 porcja):
- 50g kaszy jaglanej (pół woreczka),
- 1/2 szklanki mleka 2% lub roślinnego i odrobina wody,
- 1/2 dojrzałego banana,
- kilka borówek,
- 1 łyżeczka płatków migdałowych,
- szczypta cynamonu cejlońskiego i kurkumy.
Jaglanka z sosem bananowym – sposób przygotowania
- Aby rano nie tracić czasu na długie gotowanie kaszy, wsypuję ją do miseczki i zalewam wodą wieczorem. Pozostawiam do poranka.
- Następnie rano, po całej nocy moczenia kaszy, przepłukuję ją kilka razy na sitku i wsypuję do garnuszka.
- Później zalewam kaszę mlekiem oraz odrobiną wody, tak nieco ponad poziom kaszy. Dodaję także cynamon i kurkumę i gotuję na średnim ogniu przez około 10 minut.
- W tym czasie blenduję banana na sos.
- Na koniec ugotowaną kaszę przekładam do miseczki, polewam sosem bananowym i zdobię borówkami oraz płatkami migdałów.
Smacznego! 🙂
TAKA JAGLANKA NA MLEKU 2% TO:
około 357kcal
Białko: 11,3g
Węglowodany: 63,9g
Tłuszcz: 7,2g
Błonnik pokarmowy: 7,6g
Ładunek glikemiczny: 38,3
Wypróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂