Cukinia to bardzo odżywcze warzywo pożądane w diecie tych osób, które chcą cieszyć się zdrowiem. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna, bogata w witaminy i składniki mineralne. Co więcej, cukinię można spożywać na surowo i to właśnie w takiej wersji chcę dziś ją Wam zaproponować. Lekka surówka z cukinii idealna na lato to propozycja prosto z kuchni mojej drugiej Mamy, czyli teściowej. Na końcu czeka na Was także kilka innych propozycji. Serdecznie zapraszam do przepisu.

Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 małe ogórki,
- mała cebulka,
- świeże zioła: tymianek, natka pietruszki, szczypiorek, listki selera (łącznie około 1 łyżka),
- łyżeczka musztardy francuskiej,
- szczypta soli i pieprzu,
- łyżeczka jogurtu greckiego,
- łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Najpierw cukinię oraz ogórki ścieramy na plasterki bokiem tarki, a mała cebulkę kroimy w cienkie talarki. Następnie cukinię solimy i odstawiamy na 10 minut. Później odlewamy nadmiar soku, dodajemy ogórki, cebulkę oraz świeże, posiekane zioła. Następnie doprawiamy surówkę pieprzem, musztardą, jogurtem i oliwą z oliwek. Całość mieszamy i gotowe!
Smacznego! 🙂
Surówka będzie wspaniale pasować np. do rybki w sosie kokosowo-cytrynowym.
SURÓWKA TO:
około 208 kcal
Białko: 12,7g
Węglowodany: 27,9g
Tłuszcz: 7,7g
Błonnik pokarmowy: 8,2g
Ładunek glikemiczny: 4,0
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂