Omlet kakaowo – bananowy

18K

Miłośnicy słodkich śniadań będą zachwyceni tym przepisem! Połączenie banana i kakao o poranku, czy może być coś lepszego? Nie sądzę! Omlet jest prosty w przygotowaniu, puszysty i bardzo sycący. Polecam tym, którzy potrzebują od rana zastrzyku energii i pozytywnych emocji. Oto prosty przepis na przepyszny omlet kakaowo – bananowy.

Omlet kakaowo – bananowy – składniki:

  • 1 mały dojrzały banan,
  • 2 łyżki mleka 2% (lub niesłodzonego napoju migdałowego),
  • płaska łyżka kakao 100%,
  • 2 średnie jajka od szczęśliwej kurki,
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
  • dowolne dodatki, np. masło orzechowe 100%, borówki…

Sposób przygotowania

Najpierw banana, żółtka jaj, mąkę, kakao i mleko blenduję na gładką masę.
Następnie w osobnej miseczce ubijam na sztywno białka, a później dodaję je do masy kakaowo-bananowej i delikatnie mieszam łyżką.
Później gotową masę wylewam na rozgrzaną z masłem klarowanym patelnię.
Omlet smażę pod przykryciem przez około 5 minut.
Na koniec podaję go z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się świeże, sezonowe owoce 🙂

Omlet bez dodatków to:
około 417 kcal
Białko: 19,8g
Węglowodany: 53,8g
Tłuszcz: 15,1g
Błonnik pokarmowy: 7,5g
Ładunek glikemiczny: 22,4 (IG = 48,3)

Chciałabym Wam także przypomnieć, że jajko – główny składnik omletów – to jedno z najzdrowszych pokarmów. O tym, co cennego znajdziemy w jajkach i dlaczego warto je spożywać przeczytacie tutaj.

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij