Miłośnicy słodkich śniadań będą zachwyceni tym przepisem! Połączenie banana i kakao o poranku, czy może być coś lepszego? Nie sądzę! Omlet jest prosty w przygotowaniu, puszysty i bardzo sycący. Polecam tym, którzy potrzebują od rana zastrzyku energii i pozytywnych emocji. Oto prosty przepis na przepyszny omlet kakaowo – bananowy.
Omlet kakaowo – bananowy – składniki:
- 1 mały dojrzały banan,
- 2 łyżki mleka 2% (lub niesłodzonego napoju migdałowego),
- płaska łyżka kakao 100%,
- 2 średnie jajka od szczęśliwej kurki,
- 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
- dowolne dodatki, np. masło orzechowe 100%, borówki…
Sposób przygotowania
Najpierw banana, żółtka jaj, mąkę, kakao i mleko blenduję na gładką masę.
Następnie w osobnej miseczce ubijam na sztywno białka, a później dodaję je do masy kakaowo-bananowej i delikatnie mieszam łyżką.
Później gotową masę wylewam na rozgrzaną z masłem klarowanym patelnię.
Omlet smażę pod przykryciem przez około 5 minut.
Na koniec podaję go z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się świeże, sezonowe owoce 🙂
Omlet bez dodatków to:
około 417 kcal
Białko: 19,8g
Węglowodany: 53,8g
Tłuszcz: 15,1g
Błonnik pokarmowy: 7,5g
Ładunek glikemiczny: 22,4 (IG = 48,3)
Chciałabym Wam także przypomnieć, że jajko – główny składnik omletów – to jedno z najzdrowszych pokarmów. O tym, co cennego znajdziemy w jajkach i dlaczego warto je spożywać przeczytacie tutaj.
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂