Cukinia faszerowana quinoa i warzywami to bardzo sycąca propozycja, która sprawdzi się zarówno na obiad jak i kolację. Wykorzystanie komosy ryżowej wzbogaca to danie o pełnowartościowe białko i z powodzeniem może się ono znaleźć w diecie dla wegetarian. Quinoa to także bogate źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych, głównie kwasu linolenowego, oleinowego i linolowego. Ich spożycie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Warto uwzględnić komosę ryżową w zdrowej diecie!
Cukinia faszerowana quinoa i warzywami – składniki (2 porcje):
- 2 średnie cukinie,
- 60g komosy ryżowej,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1/2 białej cebulki,
- 8 suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Cukinia faszerowana quinoa i warzywami – sposób przygotowania
Najpierw myjemy, osuszamy cukinie i przekrawamy je na pół.
Połówki cukinii wkładamy do rozgrzanego na 180 piekarnika na około 15 minut.
W tym czasie gotujemy komosę ryżową oraz przygotowujemy farsz.
Cebulkę, paprykę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
Następnie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek i krótko przesmażamy pokrojone warzywa.
Dodajemy do nich także przyprawy, koncentrat pomidorowy i ugotowaną komosę.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Z podpieczonych cukinii wydrążamy środek za pomocą łyżeczki i również kroimy go w kostkę. Mieszamy razem z przygotowanym wcześniej farszem.
Na koniec cukinie nadziewamy gotowym farszem i wkładamy ponownie do piekarnika na około 10 minut.
Smacznego! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI:
około 461kcal
Białko: 17,5g
Węglowodany: 54,1g
Tłuszcz: 24,4g
Błonnik pokarmowy: 11,2g
Ładunek glikemiczny: 16,1
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂