Grzanki to świetny pomysł na kolację, osobiście je uwielbiam ale nie pozwalam sobie na nie zbyt często. Za każdym razem wykorzystuję do nich inne składniki, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce 🙂 Zachęcam również Was do eksperymentowania ze smakiem tych prostych kanapeczek. Dzisiaj przedstawiam przepis na grzanki z pieczarkami i czarnymi oliwkami.
Grzanki z pieczarkami i oliwkami – składniki (4 porcje po 6 kawałków):
- 2 podłużne bułki z ziarnami,
- żółty ser, około 60g (pamiętaj, że dobry żółty ser powinien mieć w składzie tylko mleko, podpuszczkę, bakterie kwasu mlekowego i sól),
- garść czarnych oliwek,
- pieczarki, około 100g,
- szczypta ziół prowansalskich,
- około 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Najpierw pieczarki kroję w kosteczkę i krótko podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam ziołami prowansalskimi. Następnie ser ścieram na tarce o grubych oczkach, a oliwki przekrawam. Później bułki kroję na mniejsze kawałki i układam na nich starty ser, podsmażone pieczarki i oliwki. Grzaneczki zapiekam około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja góra-dół).
Smacznego! 🙂
Jakie są Wasze ulubione dodatki do grzanek? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzu 🙂
Jedna porcja (6 mini grzanek) to:
około 288 kcal
Białko: 11,6g
Węglowodany: 34,9g
Tłuszcz: 12,3g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Ładunek glikemiczny: 0,2 (IG = 0,9)
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂