Grzanki to świetny pomysł na kolację, osobiście je uwielbiam ale nie pozwalam sobie na nie zbyt często. Za każdym razem wykorzystuję do nich inne składniki, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce 🙂 Zachęcam również Was do eksperymentowania ze smakiem tych prostych kanapeczek. Dzisiaj przedstawiam przepis na grzanki z pieczarkami i czarnymi oliwkami.

Grzanki z pieczarkami i oliwkami – składniki:
- 2 podłużne bułki z ziarnami,
- żółty ser, około 60g (pamiętaj, że dobry żółty ser powinien mieć w składzie tylko mleko, podpuszczkę, bakterie kwasu mlekowego i sól),
- 6-7 czarnych oliwek,
- garść pieczarek, około 80g,
- zioła prowansalskie,
- około 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania
Najpierw pieczarki kroję w kosteczkę i krótko podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam ziołami prowansalskimi.
Następnie ser ścieram na tarce o grubych oczkach, a oliwki przekrawam.
Później bułki kroję na mniejsze kawałki i układam na nich starty ser, podsmażone pieczarki i oliwki.
Grzaneczki zapiekam około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego! 🙂
Jakie są Wasze ulubione dodatki do grzanek? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzu 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie ? Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności ?