Grzanki z pieczarkami i oliwkami

1.3K

Grzanki to świetny pomysł na kolację, osobiście je uwielbiam ale nie pozwalam sobie na nie zbyt często. Za każdym razem wykorzystuję do nich inne składniki, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce 🙂 Zachęcam również Was do eksperymentowania ze smakiem tych prostych kanapeczek. Dzisiaj przedstawiam przepis na grzanki z pieczarkami i czarnymi oliwkami.

grzanki z pieczarkami i oliwkami

Grzanki z pieczarkami i oliwkami – składniki (4 porcje po 6 kawałków):

  • 2 podłużne bułki z ziarnami,
  • żółty ser, około 60g (pamiętaj, że dobry żółty ser powinien mieć w składzie tylko mleko, podpuszczkę, bakterie kwasu mlekowego i sól),
  • garść czarnych oliwek,
  • pieczarki, około 100g,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • około 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania

Najpierw pieczarki kroję w kosteczkę i krótko podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam ziołami prowansalskimi. Następnie ser ścieram na tarce o grubych oczkach, a oliwki przekrawam. Później bułki kroję na mniejsze kawałki i układam na nich starty ser, podsmażone pieczarki i oliwki. Grzaneczki zapiekam około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni (funkcja góra-dół).

Smacznego! 🙂

Jakie są Wasze ulubione dodatki do grzanek? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzu 🙂

Jedna porcja (6 mini grzanek) to:
około 288 kcal
Białko: 11,6g
Węglowodany: 34,9g
Tłuszcz: 12,3g
Błonnik pokarmowy: 3,9g
Ładunek glikemiczny: 0,2 (IG = 0,9)

Spróbuj także:

Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂

Zapisz się do newslettera i odbierz

DARMOWY EBOOK

"Kalorie się liczą, ale Ty nie musisz ich liczyć..."

Nie wysyłam spamu!

Więcej informacji znajdziesz w mojej polityce prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij
natka-pietruszki.pl © Copyright 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Zamknij