Jeśli śledzicie moją stronę od dłuższego czasu, to doskonale wiecie, że jestem fanką omletów 🙂 Tym razem udało mi się przygotować pyszny omlet twarogowy o delikatnym bananowym smaku. Coś wspaniałego dla tych, którzy lubią słodkie ale jednocześnie syte śniadania. Taka propozycja omletu to także super pomysł na posiłek dla malucha. Naszej Zosi bardzo smakował! Oczywiście jest bardzo prosty w przygotowaniu, także rano przed pracą uda Wam się go skonsumować.


Omlet twarogowy – składniki na 1 omlet:
- 2 jajka,
- 1/2 banana,
- 100g twarogu półtłustego,
- szczypta cynamonu cejlońskiego,
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek.
Omlet twarogowy – sposób przygotowania
- Do miseczki wbij jajka, dodaj banana, twaróg i cynamon. Wszystko dokładnie zblenduj na jednolitą masę.
- Patelnię dokładnie wysmaruj oliwą i poczekaj aż się dobrze rozgrzeje.
- Na rozgrzaną patelnię wylej ciasto i przykryj pokrywką.
- Smaż omlet przez około 3-4 minuty na średnim ogniu z dwóch stron.
- Dzieciom proponuję podawać go bez dodatków – jest pyszny, bananowy i puszysty. A dorośli mogą spróbować np. z jogurtem greckim, masłem orzechowym i sezonowymi owocami.
SMACZNEGO! 🙂
WARTOŚCI ODŻYWCZE (BEZ DODATKÓW):
około 393 kcal
Węglowodany: 22,3g
Białko: 32,2g
Tłuszcz: 19,5g
Błonnik pokarmowy: 2,1g
Ładunek glikemiczny: 12,1
Zachęcam Cię również do zapoznania się z moim e-bookiem z najlepszymi przepisami dla dzieci! 🙂

Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂