Sadzone jajka ze szparagami


Dla większości z nas śniadania powinny być szybkie w przygotowaniu, prawda? Do tego oczywiście smaczne, no i jak najbardziej odżywcze! Właśnie takie jest dzisiejsze śniadaniowe połączenie 🙂 Idealne dla zwolenników śniadań białkowo-tłuszczowych, ale wystarczy dodać do niego chrupiący chlebek i zadowolą się także osoby stawiające na poranną dawkę węglowodanów 🙂

Składniki (2 porcje):

  • 4 jajka od szczęśliwej kurki,
  • 4 plasterki dobrej jakości wędliny,
  • 8 zielonych szparagów,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Odłam twarde końcówki szparagów, a pozostałe części warzyw wrzuć do lekko osolonego wrzątku na około 5 minut.
  2. Następnie wyjmij szparagi i zawiń po dwa w plasterek szynki.
  3. Na patelni rozgrzej masło i ułóż przygotowane szparagi, w wolne miejsca wbij jajka. Dopraw do smaku.
  4. Danie będzie gotowe szybciej jeśli podczas smażenia przykryjesz je pokrywką.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *