Kochani, dzielę się z Wami moim najnowszym przepisem. Przygotowany i przetestowany dzisiaj o poranku. Dzieciom smakował, a to najważniejsze! Śniadaniowy placuszek jabłkowy to coś, co przygotujecie w maksymalnie 5 minut. Proste składniki, które na pewno macie w domu 🙂 Danie zrobiłam z myślą o najmłodszych, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbowały go także dorośli. Śniadaniowy placuszek jabłkowy to także idealna opcja do zabrania ze sobą na wynos, bo smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu, szczególnie jeśli cenicie sobie proste i pyszne posiłki 🙂
Składniki:
- 1 jabłko,
- 2 jajka od szczęśliwej kurki,
- 4 płaskie łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego,
- szczypta cynamonu cejlońskiego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
Najpierw obierz jabłko i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Następnie dodaj do niego jajka oraz mąkę. Opcjonalnie można dorzucić także szczyptę cynamonu. Całość dokładnie wymieszaj. W efekcie powinno powstać dość gęste ciasto. Później na całej powierzchni patelni rozgrzej masło klarowane.
Gotowe ciasto wylej na rozgrzaną patelnię i delikatnie ubij łyżką, aby powstał okrągły, płaski placek. Smaż z dwóch stron na małym ogniu pod przykryciem.
Smacznego! 🙂
Placuszek to:
około 427 kcal
Węglowodany: 58,8g
Białko: 19,9g
Tłuszcz: 14,4g
Błonnik pokarmowy: 11,6g
Ładunek glikemiczny: 19,5 (średni), ale IG 41,3 (niski)
Jeśli szukasz innych, równie pysznych przepisów, które zasmakują najmłodszym, zachęcam do zapoznania się z moim e-bookiem z najlepszymi przepisami dla dzieci 🙂
Spróbuj także:
Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie 🙂 Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności 🙂